BAKKA’nın, yazılı basın açıklamasında, şunlar kaydedildi:

Kütüphane var, kitap yok! Kütüphane var, kitap yok!

‘’Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona ermiştir.

BATI KARADENİZ’E 8,7 MİLYON LİRA HİBE

Ajansımız koordinasyonunda geliştirilen 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden birer proje olmak üzere toplamda 3 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 8.704.005 TL kaynak ayrılmıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca başarılı değerlendirilerek desteklenmesi uygun görülen proje listesi aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

İli    Proje Adı    Başvuru Sahibi
Bartın    Üretimden Pazara: Modern Seralara Kadın Eli    Bartın Ticaret ve Sanayi Odası
Karabük    Markalaşma Yolunda Safran    Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Zonguldak    Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Su Ürünleri Ağ Bakım ve Barınma Merkezi    Kilimli Belediyesi
 
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu ‘Üretimden Pazara: Modern Seralara Kadın Eli Projesi’nde Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortak; Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Ticaret İl Müdürlüğü ve Bartın Halk Eğitim Merkezi iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje ile özellikle kadın ve genç işsizliği, buna bağlı göç, yetersiz tarımsal üretim ve verimlilik, toplulaştırılmış ve pazara/merkeze yakın üretim alanı eksikliği ve üretici kooperatiflerinin yaygın olmaması sorunlarına çözüm bulunacaktır. 10 adet sera kurulacak olup 18-34 yaş arası dezavantajlı kadınlar domates yetiştiriciliği odağında mevsimine göre diğer sebzelerin de yetiştiriciliği konularında eğitim faaliyetleri ile bilgilendirilecek, tarıma özendirme faaliyetleri yürütülecek ve kooperatif kurulacaktır.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu ‘Markalaşma Yolunda Safran Projesi’nde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortak; Karabük Valiliği, Karabük Üniversitesi ve Safran Ova Şirketi iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje ilde üretimi yapılan safran bitkisinden katma değerli ürünler üretilecek ve kültürel miras ögelerinin devamlılığı sağlanacaktır. Kurulacak olan uygulama ve eğitim serası ile kaliteli soğan temini sağlanacak ve tarımsal üretime ilgi artışını sağlayarak,  genç neslin kârlı tarımsal üretim ve kırsal turizm faaliyetlerine ilgilerini çekerek istihdam alanları yaratılacaktır. Uygulama alanının safran ve lavanta üretim alanlarına ve Safranbolu’nun ilgi çeken noktalarına yakınlığı alanın kısa süre içerisinde cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Projede Gastronomi Atölyesi, Lavanta ve Safran İşleme Atölyesi, Tasarım Atölyesi, Küçük Eller Atölyesi kurulacak ve oluşturulacak Doğa Gözlem Atölyesiyle kırsal turizme de katkı sağlanacaktır. Proje boyunca üretime ve tasarıma yönelik eğitimler düzenlenecek ve ilde turizm ve gastronomi alanında öğrenim gören öğrencilere staj imkânı sunulacaktır.

Kilimli Belediyesinin başvuru sahibi olduğu ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Su Ürünleri Ağ Bakım ve Barınma Merkezi Projesi’nde SS Kilimli Beldesi Merkez Belediye Sitesi Hisar Arkası Güney Karadon Bölüm Çamlık ve Subatan Mah. Su Ürünleri Kooperatifi ortak; Kilimli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kilimli İlçe Özel İdaresi ve Kilimli Köylere Hizmet Götürme Birliği iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje ile SEGE’de 4. kademede bulunan Kilimli ilçesinde yer alan Kilimli limanına ağ bakım alanı, barınma merkezi ve idari bina gibi üst yapılar kurulacaktır. Güneş Paneli Solar Sisteminin kurularak yenilenebilir enerji kaynağı ile elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. 

Proje hazırlayarak başvuruda bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, sağlanacak desteklerin bölgemize hayırlı olmasını temenni ederiz.’’

-İHA-