Değişik yerlerde ve bazı ülkelerde bu ad altında kamplar yapılmıştır, ne amaçlandığını hiç merak etmedim ama böyle bir yapılanma var olduğu için yok sayamayız.

Bu kamplara neden gidilir, kimler gider, yaşama bir faydası veya zararı var mıdır bilemem. Burada bir nokta koyalım tekrar döneceğim, aşağıdaki değerlendirmeler sizi sıkarsa son paragrafı okuyun net cevabı vermeye çalıştım.

Uluslararası Derecelendirme Kurumlarının Verdiği Notlar Neleri Etkiler?

Uluslararası değerlendirme kurumlarının verdiği notlar, not verilen kurumların gelecekteki finansal işlemlerini etkiler. Çünkü yatırımcılar, yatırım yaptıkları kurumun ve aracın risk durumunu titizlikle ölçerler. Bu ölçümde ise derecelendirme kuruluşlarının verdiği bu notlara dikkat ederler. Her yatırımcı farklı bir kuruluşun puan cetvelini inceleyebilir. Bazı yatırımcılar ise daha kapsamlı bir analiz yapmak için ulaşabildiği tüm notları göz önünde bulundurur.

Uluslararası Derecelendirme Kurumları İsimleri

Uluslararası değerlendirme kurumlarının çoğu, uygulamanın çıktığı ülke olan ABD merkezlidir. Bu kurumlardan bazıları dünya çapında çalıştığı ve ülkeleri puanladığı için dikkatle takip edilir. Standard & Poor's (SP), Moody’s ve Fitch Ratings en önemli kurumlar arasında yer almaktadır.

Merkezi New York’ta bulunan Standard & Poor's (SP), 1860 yılında kurulmuş köklü bir finansal kurumdur. 1980’li yıllardan sonra kredi değerlendirme kurumu olarak hizmet vermeye başlamıştır. Şirketlerden çok ülkelere verdiği puanlar ile gündeme gelmektedir. Not verirken ekonomik durum ile birlikte dış politika, seçim sistemi, iktidar ve muhalefet ilişkileri, siyasal partiler, demokrasi ve ülke başkanı gibi detayları da dikkate alır.  

Moody’s, merkezi New York olan bir diğer derecelendirme kuruluşudur. Tahvil ve bono konusunda uzmanlaşmış bir kurum olarak hizmet verir. Ticari ve kamu işletmelerinin finansal araçları üzerinde araştırmalarını yürütür.

Fitch Ratings, New York ve Londra olmak üzere iki farklı merkezden yönetilmektedir. En büyük 3 kurumdan biri olarak gösterilen Fitch, ülkeler ile birlikte yatırımcıların da yakın takibindedir. Uluslararası tahvil finansmanındaki riskler ve yatırımların temerrüt durumları, Fitch Ratings notlarından öğrenilebilir.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının, diğer kurumlara verdikleri puanlar, Findeks’in bireysel tüketicilere verdiği puanlara benzer. Kredi notu düşük olan bir kişinin bankalardan kredi alamama durumu gibi, puanı düşük ülkeler ve kurumlar da uluslararası fonlama kurumlarından destek alamaz.

Okumanız bittiyse devam ediyorum:

 Bu kredi değerlendirme kuruluşları tamamen batı emperyalizminin yani sömürü düzeninin devamı için batı tarafından kurulmuş ekonomi ajanlarıdır, bu kuruluşlar vahşi batının çıkarları için ve Hristiyan dünyasının finansmanı için kurulduklarından verecekleri iyi-kötü puanlar vahşi batının çıkarları içindir, vahşi batı dışındaki dünya ülkeleri için bu kuruluşlar binmeyeceği eşeğin önüne ot koymazlar, koyarlarsa mutlaka size binmeye hazırlanıyorlardır., hele bir de ekonomik olarak gelir-gider dengeniz bozulmuşsa ve ülkeniz uluslararası vahşi kapitalizmin ağzını sulandırıyor ve sizi yönetenlerde de ekonomik olarak yeterlilik yoksa sizi havaya sokmak için bazen notunuzu yukarı çeker, bazen de kulak çekercesine aşağı çekerek burnunuzu sürtmeye çalışırlar. Bu kuruluşlara düşman demiyorum ama durup dururken ve hiçbir sebep yokken puanınızı artırıyorlarsa şuna benzetirim: “Eğer düşman senin sırtını sıvazlıyor ve hak etmediğin bir ödül veriyorsa ortada bir puştluk var demektir. Ekonomik olarak kendinize yetiyor olmanız vahşi batının çıkarına değildir, bu nedenle bir yolunu bulur sizi kendine bağlamaya çalışır ki çoğu zamanda başarılı olurlar. Dünya ulusları vahşi batı ve uluslara arası ÇUŞ’ların işçileridir ve eşeğin kazandığı atındır misali yıllardır böyle sürüp gider.

Uzun lafta yalan çok olur, bir fıkra ile durumu kurtarmaya çalışayım bari: Çıplaklar kampında bir erkek bayana yaklaşmış ve “Seni seviyorum” demiş, bayan erkeğe yukarıdan aşağıya doğru bakmış ve “sevdiğini görüyorum” demiş. Sayın bayan sevdiğini görmeniz gerçeği değiştirmez, madem çıplaklar kampına gittiniz sonucuna katlanacaksınız…