AK Parti eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla AK Parti önceki dönem meclis üyesi ve iş insanı Murat Uzun’un arıtma projesiyle ilgili açıklamalarına cevap verdi.

Gonca yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

“ZONGULDAK KANALİZASYON ŞEBEKESİ VE BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ PROJESİ KENTİMİZ ADINA BİR ŞANSDIR..

   

     Sevgili  MURAT UZUN kardeşim;

Zonguldak Belediyesinin borç listesinde 476.391.649,40 TL ile yer alan “ Zonguldak Kanalizasyon Sistemi ve Biyolojik Arıtma Tesisi ile ilgili “ HEPİMİZE YAZIKLAR OLSUN “ başlığı İle bir paylaşımınız oldu.

   Özetle ;

 Yıllar önce yapılan ve şu anda işletmede olan bir tesis  için;

  Zonguldak’ın belini büken, Zonguldak’ı yakan , hazin projeye!

  Yıllar önce bütçesi TL olan Belediye’yi Euro İle borçlandırıyorduk büyük bir gururla!

   Sözde bu proje ile dereler denizler mağaralar, karstik boşluklar kurtulacaktı ! gibi bugünkü yatırım değeri yaklaşık 800 Milyon TL olan Zonguldak Belediyesinin en büyük alt yapı tesisini değersiz kılan cümleleri anlamsız bulduğumu belirtmek isterim.

   Amacım sizinle polemiğe girmek değildir. Ülkemize katma değer katan, istihdam yaratan çalışmalarınızı takdir eden bir arkadaşınızım. 

   Keşke bu açıklamalarınızı belediye Meclis üyesi olduğunuz dönemde yapmış olsaydınız.

   O zaman size cevabım,  belediye arşivindeki  dosyalara bakmanız olurdu.Ve inanıyorum ki bu paylaşımınıza da gerek kalmazdı.

  2004–2009 BELEDİYE BAŞKALIĞI DÖNEMİMDE YAPILAN İNSAN, ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN VE ŞEHRİMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN “ZONGULDAK KANALİZASYON SİSTEMİ VE BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ PROJESİ” BİR DEVLET PROJESİDİR VE YAPILMASINDAN DA ONUR DUYUYORUM.

    Sn Uzun, Proje ile ilgili bilgi eksikliğiniz olabilir. Ancak paylaşımınızda da kullandığınız ifadelerle kamuoyunda da yanlış algı oluşabilir.

   Bu nedenle Kanalizasyon Sistemi ve Biyolojik Arıtma Tesisi Projesinin geçmişini, fazla uzatmadan sizin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

        PROJENİN GEÇMİŞİ….

  Evlerimizin kanalizasyon ve atık suları arıtma tesisi olmadığı için yıllarca arıtılmadan denizlerimize ve derelerimize akıtılıyordu.

   Belediye Başkanlığı dönemimde (2004-2009) göreve başlar başlamaz kentimizin en acil ihtiyaçlarının başında gelen alt yapı tesislerine bir an önce kavuşabilmek ve bu işleri kentimize en faydalı ve ekonomik şekilde gerçekleştirmemiz gerekiyordu.

    Bu kapsamda Zonguldak Kanalizasyon Sistemi ve Biyolojik Arıtma Tesisinin hayata geçirilmesi için olağan üstü bir çaba ve kararlılıkla çalışmalara başladık.

  İLLER BANKASI KREDİSİ İLE YAPILAMAMIŞ…

   Göreve  başladığımız 31 Mart 2004 tarihinden önce, Zonguldak Kanalizasyon şebekesi İller Bankası’nın 1998 yılı  yatırım proğramına  97K060050 proje numarasıyla 1997-2003 dönemi için; şebeke ve deşarjdan ibaret olmak üzere girmiştir. 

   Arıtma tesisi de olmayan bu proje ye o tarihlerde ödenek tahsis edilmediğinden herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Kilimli’de şok! Ceset bulundu Kilimli’de şok! Ceset bulundu

     TL BAZDA KREDİ VARDIDA BİZMİ KULLANMADIK…

     BU NEDENLE DIŞ KAYNAKLI KREDİ KULLANMAK ZORUNLULUK OLMUŞTU…..

   

  Dolayısıyla, söz konusu sorunların kalıcı şekilde çözümlenebilmesi için İller Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) ve Hazine Müsteşarlığı ile temasa geçerek uluslararası finansman olanakları aranmıştır.

   

    Proje, Türkiye-İspanya Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü çerçevesinde sağlanan imtiyaz kredisi ve OECD şartlarına haiz ihracat kredisinden yararlandırılmak üzere, Hazine Müsteşarlığı ile İspanyol Ticaret Ateşeliği arasında, üzerinde mutabakata varılmış olan listeye dahil edilmiştir.

    

   Daha sonra Zonguldak Kanalizasyon Şebekesi ve Atıksu Arıtma Projesi için ;

    -Atıksu Kuşaklama Hatları

    -Atıksu Pompa İstasyonları ve Basınçlı Hatlar

    -Atıksu Arıtma Tesisi 

   -Atıksu Deniz Deşarjı için 

Avan Projeler, Uygulama Projeleri, İhale Dökümanları, Keşif ve metraj çalışmaları yapılmıştır.

  Sonrasında  göreve başladığımız 31-MART 2004 tarihinden itibaren, Zonguldak Belediyesi, DPT ve Hazine İle görüşmeler devam ettirilmiş, proje 2004 Yatırım Proğramına alınmıştır.

    Devamında Hazine Müsteşarlığından 23-KASIM 2004 Uluslararası kredili ihale izni alınmıştır.

   Zonguldak Kanalizasyon Sistemi ve Biyolojik Arıtma Tesisinin uluslararası İhalesi Belediye Başkanlığımızca 2005 yılında yapılmış 22.244.148 Euro bedelle Pasch-Mass-Dywidag  ortak girişimine verilmiş ve 29Temmuz-2005 tarihinde de sözleşme imzalanmıştır.

     HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KANALİZASYON ŞEBEKESİ VE    BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ İÇiN ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANLIĞINA GARANTÖR OLDU…

  İhale sonunda sözleşme sureti ile sağlanan kredi mektupları İle geri ödeme tabloları Hazine Müsteşarlığına teslim edilmiştir.

   Belediyemiz adına dış kredi ile ilgili tüm görüşmeler Hazine Müsteşarlığınca yürütülmüştür.

   Belediyemizin o tarihteki mali bilançolarını dikkatle izleyen Hazine Müsteşarlığ yetkilileri, belediyemiz için en ekonomik ve ödenebilir kredi kullanım şeklini uzun süren görüşmeler sonucunda belirlemiştir.

     5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU GEREĞİNCE BAKANLAR KURULU KARARI ALINDI…..

   Borçlu belediyelerin dış kredi kullanabilmesi için gerekli olan Bakanlar Kurulu Kararı alındıktan sonra Hazine Müsteşarlığı Zonguldak Belediyesine Garantör olmuştur.

    Yani Zonguldak Belediyesi 22.244.148 Euro tutarındaki parayı  Hazine’ ye ödeyecektir. Yurt dışı ödemeleri de Hazine tarafından yapılmaktadır.

   DIŞ KREDİ BORÇ ÖDEME SÜRESİ …

 Ödemeler Ortak girişimin Projeyi tamamlayıp Zonguldak Belediyesine tesliminden itibaren başlayacaktır.

    Kredi geri ödemeleri 10+10+34 yıl  olarak belirlenmiştir.

  SON SÖZ; 

    Zonguldak Belediyesi atıksu arıtma tesisi borçlarını sadece döviz kuru artışına bağlayanlara tavsiyem şudur.

   Topu taca atmayın. Bu tesis yıllardır evlerimizden  derelerimize ve denizlerimize deşarj edilmeden attığımız evlerimizden çıkan b…klardan ve diğer atıklardan kurtulmak için yapılmıştır ve teşekkür edilmelidir.

   Asıl sorun 2009-2024 yılları arasında Zonguldak Belediyesinde uygulanan yönetim anlayışında aranmalıdır.”

Emre Can Bayram