2017 yılında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) konsept çalışmasıyla turistik tren rotasına döndürülmesi önerilen Ankara-Çankırı-Karabük-Zonguldak hattında Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferlerine başlıyor. Özel Karaelmas Ekspresi ile Ankara-Çankırı-Karabük-Zonguldak hattında başlayacak bu tur bölgeler arası iş birliği sonucu hayata geçecek olan önemli bir rota olup turizmde Batı Karadeniz’e önemli bir dinamizm kazandıracaktır.

TTK’dan avuç içi makine ihalesi... TTK’dan avuç içi makine ihalesi...

12 Nisan’da başlayacak turistik tren seferlerinden önce 8-9 Mart 2024 tarihlerinde rota üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı (TCDD) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BAKKA ve KUZKA), bölgelerin ticaret ve sanayi odaları ve yerel yönetimlerinin iş birliği ile bir tanıtım turu düzenlendi. Ankara’dan başlayan ve 3 ili geçen info tura Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, milletvekilleri, Bakanlıklardan ve bölgelerden temsilciler, kalkınma ajansları ile tur acenteleri, fenomenler ve basın mensupları katıldı. Katılımcıların büyük beğenisini kazanan 2 günlük turda katılımcılar bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Türkiye'nin sanayileşme serüveninin başladığı Batı Karadeniz bölgesini daha yakından tanıma fırsatı sunacak olan bu rota aynı zamanda doğal, tarihi, kültürel ve jeolojik olarak zengin destinasyonları görme imkânı yaratacak, bölgenin endüstriyel miras zenginliğinin de bu vesileyle tanıtılmasına katkı sunacaktır.

Nisan ayında başlatılacak turistik tren seferlerde kullanılacak Özel Turistik Karaelmas Treni’nde 3 pulman, 1 kuşetli vagon ile 1 yemekli vagonun yer alması, trenin her iki yönde de ayrı turist gruplarına hizmet vermesi beklenmektedir. Turistik tren seferlerinin Cuma – Pazar günleri arasında haftada bir kez karşılıklı olarak gerçekleştirilmesi, 12 Nisan 2024 tarihinde ilk seferin başlatılması, sonraki üç seferin ise 17 Mayıs, 24 Mayıs ve 31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Turistik tren seferleri, Batı Karadeniz Bölgesine gelen ziyaretçi sayısının artmasına, turizmin çeşitlendirilmesine, kültür ve turizm güzergâhlarının geliştirilerek sezon süresinin uzatılmasına önemli bir katkı sunacaktır.