Filyos'ta BOTAŞ’a ait boru hatlarına saldırı! Jandarma nefes kesti... Filyos'ta BOTAŞ’a ait boru hatlarına saldırı! Jandarma nefes kesti...

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde koruma altındaki salep soğanlarından 3 bin 680 gram kaçak toplayan 2 kişi, jandarma tarafından yakalandı.

Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün, yazılı basın açıklamasında, şunlar kaydedildi:
“Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, 24.04.2024 tarihinde Çaycuma ilçesi Kayıkçılar Mahallesi’nde icra edilen önleyici kolluk devriyesinde 2 şahsın toplanması yasak olan salep soğanı topladığı tespit edilmiştir.

Whatsapp Image 2024 04 24 At 20.04.43

3 BİN 680 GRAM ELE GEÇİRİLDİ

Konuyla ilgili olarak 2 şahıs hakkında düzenlenen tutanak ile muhafaza altına alınan 3 bin 680 gram salep soğanı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. 
Salep soğanı toplamanın yasak olduğunu hatırlatır kamuoyununa saygıyla sunarız.”

SALEP SOĞANI NEDEN YASAK?

Salep soğanının yasaklanmasının sebebi bitki türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması ve devlet tarafından kontrolsüz ihracatın denetim altına alınmak istenmesidir. Özellikle dondurma üretiminde kıvam verici olarak yoğun bir şekilde kullanılmakta olan salep, doğada bulunan orkideler den elde edilmektedir. Bazı türlerinin toplanması yasaktır.  Çünkü bu türler yok olma tehdidindedir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Doğal Çiçek Soğanlarının 2018 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliği’ 30 Aralık 2017 tarihiyle resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu karar doğrultusunda doğadan toplanan, ihracatı serbest ya da yasak olan çiçek soğanlarının familyaları ile ilgili ihracat izni için kontenjanlar bulunmaktadır. Dayıoğlu Doğal Salep olarak bizde toplanması serbest olan salepleri topluyor, nesli tükenme tehlikesinde olanların toplamıyoruz.

HABER: ORHAN AKYÜZ