Zonguldak’ın merkez ve Karadeniz Ereğli ilçesinin yanı sıra Elvanpazarcık beldesindeki tarihin sessiz tanıkları 4 ayrı koruma alanı titizlikle korunuyor.

Page-9

Gazeteci Orhan Akyüz’ün edindiği bilgiye göre, emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi’nce tarihe tanıklık eden kentin merkez ilçesinde Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ile kentsel sit kapsamında bulunan Yayla mahallesindeki (Fener), kesin korunacak hassas alan ve tabiat varlığı konumunda Elvanpazarcık beldesindeki A Grubu Erçek Mağarası, Nitelikli Doğal Koruma Alanı ile Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı Karadeniz Ereğli ilçesindeki Göztepe mevkisinin yanı sıra aynı ilçedeki Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Arkeolojik Sit Alanı Cehennemağzı Mağaraları özenle korunuyor.

Yetkililer, koruma altındaki alanların  titizlikle korunduğunu bildirdiler.

KORUNAN ALAN

Ekosistem hizmetlerinin ve kültürel değerlerin, tabiatla birlikte uzun vadeli korunması ve devamlılığın sağlanması maksadıyla mevzuatla tanımlanan ve yönetilen coğrafi bir alandır.

Korunan alanlar ağı içinde yer alan sağlıklı doğal ekosistemlerin iklim değişikliğinin getirdiği yeni koşullara (kuraklık, hastalık, vs) karşı direnci yüksektir. Çünkü doğal ekosistemler bugüne gelinceye kadar geçirdiği kuraklık, don, fırtına, hastalık gibi zor koşullar altında evrimleşmiş ve direnç geliştirmiştir.

Biyolojik çeşitliliğin, doğal ve bununla ilişkili kültürel kaynakların korunması ve devamlılığın sağlanması amacıyla ilgili mevzuata göre yönetilen koruma statüsü bulunan kara, su ya da deniz alanlarıdır.
Türkiye’nin korunan alanları deniz ve kıyılardan dağlara, deltalardan, ormanlara, yaylalardan bozkırlara, göl ve akarsu sistemlerine derin vadiler ve kanyonlardan buzullara kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırmaktadır.

KORUNAN ALAN TÜRLERİ NELERDİR?

1- Milli parklar
2- Tabiat parkları
3- Tabiat anıtları
4- Tabiat koruma alanları
5- Doğal sit alanları
6- Sulak alanlar
7- Özel çevre koruma bölgeleri 

DÜNYADA KORUNAN ALANLAR

Dünyamızdaki gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeni ile ortaya çıkan olumsuzlukların, doğada neden olduğu çöküşü durdurmak amacıyla doğayı ve doğal kaynakları koruma düşüncesi son zamanlarda tüm dünyada hızla yayılmaktadır.

Dünya Tabiatı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, dünya yüzeyinin % 5' inden fazlası korunan alan olarak ayrılmış olup, koruma konusunda hassas olan ülkelerde bu oran %20'lere kadar çıkmaktadır.

TTK’dan avuç içi makine ihalesi... TTK’dan avuç içi makine ihalesi...

HABER: ORHAN AKYÜZ