Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki 25 Ocak depreminin ardından bölgede detaylı bir inceleme gerçekleştirdiklerini belirterek, radar uydu verileri ve geliştirdikleri deprem tehlike yazılımını kullandıklarını açıkladı.

Zonguldak Tabipler Odası Başkanı Eksal Kargı oldu! Zonguldak Tabipler Odası Başkanı Eksal Kargı oldu!

DEPREM OLABİLECEK TEHLİKELİ NOKTALAR

Prof. Dr. Kutoğlu, Orta ve Doğu Anadolu bölgesinde dört önemli noktaya dikkat çekti. Adana'da 1164 yılında meydana gelen bir depreme işaret eden Kutoğlu, bu fay hattında uzun süredir enerji biriktiğini ve gerginliğin üst düzeyde olduğunu belirtti.

Kutoğlu, ayrıca Erzurum'da 1268 yılında yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremi ve buradaki fay hattının bölgedeki en gergin faylardan biri olduğunu vurguladı. Yedisu fayının da 1800'lü yıllardaki bir deprem nedeniyle diğer faylara göre daha gergin olduğunu ifade etti.

Amasya-Çorum üzerinden geçen bir fay hattına da değinen Kutoğlu, geçen ay meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artan gerginliği belirtti. Aynı bölgede 1598 yılında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Kutoğlu, gerginliğin Amasya tarafında daha fazla olduğunu ve bölgenin yakın tehlike altında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bölgedeki farklı noktalardaki fay hatlarının durumunu değerlendirerek, Erzurum-Erzincan, Adana, Malatya ve Amasya-Çorum bölgelerinin diğer bölgelere göre daha yakın tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Bu tespitler, gelecekte alınacak önlemler ve olası deprem hazırlıkları için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

HABER MERKEZZİ