İpotekli satışlarda belirgin bir azalma yaşanırken, diğer satışlarda ise artış gözlendi. 

Konut Satışlarında Azalış Trendi:

İpotekli satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76,8 oranında azalarak dikkat çekti. Ancak, diğer yoldan yapılan satışlarda ise yüzde 4,65 oranında bir artış gözlendi. Toplam satışlarda ise yüzde 28,71'lik bir düşüş kaydedildi.

En Çok Satış Yapılan İller:

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Adana, Tekirdağ, Kayseri, Balıkesir, Konya, Aydın, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Eskişehir, Sakarya, Diyarbakır, Muğla, Denizli, Yalova, Çanakkale, Hatay, Ordu, Kahramanmaraş, Elazığ, Mardin, Trabzon, Afyonkarahisar, Batman, Aksaray, Erzurum, ve Van en çok konut satışının gerçekleştiği iller olarak sıralandı.

İpotekli Satışlarda Öne Çıkan İller:

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Kayseri, Manisa, Eskişehir, Mersin, Adana, Balıkesir, Gaziantep, Denizli, Aydın, Samsun, Diyarbakır, Konya, Sakarya, Muğla, Ordu, Çanakkale, ve Zonguldak, ipotekli satış türünde en fazla konut el değiştiren iller olarak kaydedildi.

Diğer Türdeki Satışların Dağılımı:

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Adana, Tekirdağ, Kocaeli, Konya, Kayseri, Balıkesir, Aydın, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Sakarya, Muğla, Diyarbakır, Eskişehir, Denizli, Yalova, Hatay, Çanakkale, Kahramanmaraş, Elazığ, Ordu, Mardin, Trabzon, Aksaray, Batman, Afyonkarahisar, Erzurum, ve Van diğer türdeki satışların en yüksek olduğu iller olarak belirlendi.

Konut Satışlarında Genel Değerlendirme:

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 oranında azalış göstererek 105 bin 394 oldu. İstanbul en yüksek konut satışı sayısına sahip ilken, Ardahan, Bayburt ve Hakkari en az konut satışının gerçekleştiği iller oldu.

İpotekli Satışlar ve Diğer Satışlar:

Mart ayında ipotekli satışlarda yüzde 49'luk bir azalma yaşanırken, diğer satışlarda yüzde 15,3'lük bir artış gözlendi. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 12,2 olarak kaydedilirken, diğer satışların payı ise yüzde 87,8 olarak belirlendi.

İlk El ve İkinci El Konut Satışları:

İlk el konut satışları yüzde 4,6 artarak 34 bin 399'a yükselirken, ikinci el konut satışları yüzde 2,2 azalarak 70 bin 995'e geriledi. İlk el konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 32,6 olurken, ikinci el konut satışlarının payı ise yüzde 67,4 oldu.

Yabancılara Yapılan Konut Satışları:

İbrahim Yıldız, 11 yıldır hastalıklarla boğuşan kızı için destek istedi! İbrahim Yıldız, 11 yıldır hastalıklarla boğuşan kızı için destek istedi!

Mart ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,9 azalarak bin 778'e düştü. En çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına gerçekleştirildi.

İHA

Zonguldak Haberleri