Zonguldak Haberleri

Çalınmıştı! Madenci Anıtı’ndan çalınan fener için niye susuyorlar!

Zonguldak’ın şehir merkezinde bulunan Madenci Anıtı’ndaki madenci figürünün elinden fenerin çalınmasına suskun kaldıkları gerekçesiyle vatandaşlar tarafından Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) tepki gösterildi.

Abone Ol

Zonguldak’taki İmza Gazetesi’nin internet haber sitesinde 15 Mayıs 2025 tarihinde “Zonguldak'ın manevi değerine büyük saygısızlık! ‘Madenci Anıtı’nın fenerini çaldılar!” başlıklı haberinin yankı uyandırmasının ardından çok sayıdaki vatandaş, haberi yapan gazeteci Orhan Akyüz’ü telefonla aramalarının yanı sıra telefon aracılığıyla mesaj atarak madenci fenerinin akıbetini merak ettiklerini dile getiriyorlar.

“UTANMAZLIK”

Emeğin başkenti kömür kent olarak da bilinen Zonguldak’ın simgelerinden olmasının yanı sıra birçok etkinlik ve mitinglere tanıklık etmiş Madenci Anıtı’ndaki madenci figürünün elindeki madenci fenerinin çalınmış olmasından hicap duyduklarını anlatan bazı vatandaşlar, görüşlerini şöyle dile getirdiler:
“Şehrimizin simgesi Madenci Anıtı’ndaki madenci figürünün elinde bulunan madenci fenerinin çalınmış olması ilimiz adına utanç verici bir durum… Feneri çalan ya da çalanlar bir an önce yakalanmalı, çaldıkları fenerin de bulunup ait olduğu madenci figüründe yer alması sağlanmalıdır. Güvenlik güçlerimizin madenci fenerini çalan ya da çalanları yakalayacaklarına yürekten inanıyoruz, ayrıca kimliklerinin de kamuoyuna deşifre edilmesini istiyoruz. Bu utanmazlık kesinlikle cezasız kalmamalı.

“BÜLBÜL GİBİ ŞAKIYAN STK’LARIN TEPKİ GÖSTERMEMESİ HAYRET VERİCİ”

Hemen hemen her şeye açıklama yapan kentteki birçok STK’nın Zonguldak’ın simgelerinden Madenci Anıtı’ndaki madenci fenerinin çalınmasına bugüne dek tepkisel açıklamalarda bulunmamalarını hayretle karşıladıklarına dikkati çeken vatandaşlar, “İşlerine gelince bülbül gibi şakıyan söz konusu STK’lar niye sessizler, niye susuyorlar, hani nerede toplumsal dayanışma, adeta üç maymunu (gördüğü ve duyduğu bir olay hakkında görmemiş, duymamış ve söylememiş) oynuyorlar, gerçek yüzleri apaçık ortada işte, yazıklar olsun diyoruz” dediler.

“FENER BULUNAMAZSA YENİSİ KONULMAYACAK MI?”

Vatandaşlar, Madenci Anıtı’ndan çalınan madenci fenerinin bulunamaması durumunda yerine yenisinin konulup konulmayacağını merak ediyorlar.

1986’DA AÇILIŞI YAPILMIŞ

Zonguldak’ta yayın yapan İmza Gazetesi’nin internet sitesinde, 18 Ocak 2025 tarihinde Madenci Anıtı ile ilgili haber şöyle:
Zonguldak şehir merkezinde yer alan Maden İşçileri Anıtı, ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem’in imzasını taşıyor.
Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından yaptırılan ve dört farklı figürüyle dikkat çeken bu anlamlı eser, 5 Temmuz 1986’da düzenlenen görkemli bir törenle açılmıştı.

MADENCİ FİGÜRLERİNE İLHAM VEREN ARAŞTIRMA

Heykeltıraş Öktem, anıtı tasarlamadan önce Zonguldak’ta detaylı araştırmalar yaparak maden işçilerinin yaşamını ve çalışma koşullarını gözlemledi. Bu süreçte, anıtın arka yüzündeki madenci figürü için ilham kaynağı olan bir modelle çalıştı.

KAZMACI HAMZA ADIBAŞ’IN İZLERİ ANITTA YAŞIYOR

Öktem’in gözlemleri sonucunda, dar bir alanda kırma makinesiyle çalışan bir madencinin gerçekçi tasvirine yer verdiği figür, kazmacı Hamza Adıbaş’tan esinlenerek oluşturuldu. Adıbaş, elindeki martopikörle kömür çıkarmaya çalışırken bir ayağıyla ahşap desteklere tutunan madenciyi canlandırarak heykelin tamamlanmasına katkıda bulundu.

MADENCİLERİN ZORLU YAŞAMLARINI VE MÜCADELELERİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRİYOR

Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, hem emeğin hem de madencilik kültürünün bir simgesi olarak şehrin merkezinde gururla yükseliyor. Prof. Dr. Tankut Öktem’in dikkatli çalışmaları sayesinde, bu anlamlı eser maden işçilerinin zorlu yaşamlarını ve mücadelelerini ölümsüzleştiriyor.