Zonguldak Haberleri

Diyanet'ten net uyarı! "Kurban kesilmeden ibadet edilmiş olmaz!"

Diyanet, “Kurban kesmek yerine bedelinin yardım kuruluşlarına verilmesiyle kurban ibadeti eda edilmiş olmaz” diyerek bu tür uygulamaların dini açıdan geçersiz olduğunu bildirdi.

Abone Ol

DİYANET’TEN NET UYARI: “KURBAN KESİLMEDEN İBADET EDİLMİŞ OLMAZ”

Diyanet, “Kurban kesmek yerine bedelinin yardım kuruluşlarına verilmesiyle kurban ibadeti eda edilmiş olmaz” diyerek bu tür uygulamaların dini açıdan geçersiz olduğunu bildirdi.


“KURBAN, TAKVADIR; TESLİMİYETTİR; PAYLAŞMADIR. KURBAN, SADECE ET DEĞİL; İTAAT VE TESLİMİYETİN SEMBOLÜDÜR"

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı’na günler kala yayımladığı Cuma hutbesinde kurban ibadetine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. “Kurban, Rabbimizin emrine gönülden teslimiyetin, sadakatin ve paylaşmanın ifadesidir” denilen hutbede, ibadetlerin Allah’ın emrettiği ve Hz. Peygamber’in (s.a.s) uyguladığı şekilde yapılması gerektiği hatırlatıldı.

“BEDENİ DEĞİL, TAKVAYI SUNARIZ”

Kurbanın yalnızca bir hayvan kesme işlemi olmadığı vurgulanan hutbede, ibadetin derin manasına dikkat çekildi: “Kurbanların ne etleri ne kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır.” Bu sözlerle, kurban ibadetinin ruhsal boyutuna işaret edildi.

“BEDELİ VERMEKLE KURBAN İBADETİ YERİNE GETİRİLMEZ”

Hutbede en dikkat çekici uyarılardan biri, son yıllarda sıkça gündeme gelen “kurban yerine bağış” uygulamaları üzerine oldu. Diyanet, “Kurban kesmek yerine bedelinin yardım kuruluşlarına verilmesiyle kurban ibadeti eda edilmiş olmaz” diyerek bu tür uygulamaların dini açıdan geçersiz olduğunu bildirdi.

KURBANIN USULÜ AÇIKLANDI: ORTAKLIKTA SINIR VAR

Hutbede kurbanın nasıl ve kimler tarafından kesilebileceği de açıklandı. Bir küçükbaş hayvan tek kişi adına kesilebiliyor. Büyükbaş hayvanlar ise en fazla yedi kişi arasında paylaşılabiliyor. Her bir hisse sahibinin kurban niyetine sahip olması gerekiyor. Ayrıca bazı organizasyonlarda görülen etlerin karıştırılarak kilo ile dağıtılması uygulamasının da caiz olmadığı vurgulandı.

"VEKALETLE KURBAN CAİZ, ANCAK ŞEFFAFLIK ESASTIR"

Hutbede, kurban kesimini kendi imkânlarıyla yapamayan kişilerin vekâlet vererek kurban kestirmelerinin caiz olduğu da ifade edildi. Ancak bu uygulamada ibadet bilinci, şeffaflık ve güvenilirlik ilkelerine uyulması gerektiği belirtildi. Diyanet, Türkiye Diyanet Vakfı’nın da bu doğrultuda hizmet sunduğunu ve geçen yıl milyonlarca kişiye kurban eti ulaştırıldığını hatırlattı.

“BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE KESİLEN KURBAN GEÇERSİZ”

Ayrıca kurban kesiminin mutlaka bayram namazı sonrasında yapılması gerektiği hatırlatıldı. “Bayram namazından önce kesilen kurban, kurban ibadeti yerine geçmez” denilerek önemli bir dini kurala dikkat çekildi.

“İBADETLERİMİZİ İSTİSMAR ETMEYELİM”

Son olarak bazı uygulamalarda birden fazla kişiden bağış toplanarak bir hissenin oluşturulması ve Hz. Peygamber adına kurban kesilmesi gibi uygulamaların da dinen geçersiz olduğu ve bu tür istismarların “bidat” olarak kabul edildiği açıkça dile getirildi.

"TESLİM OLUN VE İYİLİKTE BULUŞUN"

Hutbe, Hac Suresi’nin 34. ayetiyle son buldu:
"İlahınız tek bir ilahtır. O’na teslim olun. Allah’a teslim olan kimseleri müjdele."