GENEL

Dünya’da sadece iki tane var! Biri Zonguldak’ta

Zonguldak Kömür Jeoparkı açıkladı. Dünya’da sadece iki tane olan varagelin biri Türkiye’de Zonguldak’ta bulunurken bir diğeri ise Şili’de bulunuyor.

Abone Ol

Kdz.Ereğli İlçesine bağlı Kandilli Beldesi, uzun yıllardır kömür havzasının en önemli üretim ve yerleşim bölgesi olmuştur.

Bölgede ilk kömür ocaklarının açılışından Cumhuriyet sonrası devletleştirilmeye kadar geçen süre içinde, çok sayıda yerli ve yabancı şirketler üretim yapmıştır. Çamlı, Aşağı Kandilli ve sahil kesiminde bölgesinde bulunan birçok üretim (mekanizasyon atölyesi, pervane, lambahane) ve sosyal tesis (konukevi, okul, sinema, kilise) ile lojmanlar yıkılmış ya da kullanılamayacak durumdadır.

Kandilli’ye 3 km uzaklıktaki sahil kesiminde “Paytonbaşı” olarak adlandırılan ve sahile doğru 30 derece eğimli ve 210 m uzunluktaki 1919 yapımı varagel hattı ve kulesi halen bulunmakla birlikte, artık kullanılamayacak durumdadır.

Yine sahilde bulunan ve eskiden santral olarak kullanılan bina günümüzde havalandırma (aspiratör) amacıyla kullanılmaktadır.

Kandilli merkezinde bahçe içinde, tek katlı ve müstakil yapı niteliğindeki lojmanların bir bölümü kurum çalışanlarınca kullanılmakta, önemli bir bölümü ise boş durumdadır.

Bunlardan özellikle Şehit Asteğmen Metin Köksal Sokak’ta karşılıklı olarak yer alan lojmanlar ile müdür lojmanı endüstri mirasının özgün örnekleridir.

Tarihi varagelin turizme kazandırılması çalışmaları devam ediyor.