Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki üretime hazırlık çalışmaları yapılan panoda 4 vardiya çalışma düzenine geçildi.
Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın gazetecilerinden Orhan Akyüz’ün haberine göre, ülkemizin ekonomisine yadsınamayacak önemli katma değer katkılarda bulunan güzide kuruluşlarımızdan TTK’nın Bartın’ın Amasra ilçesindeki Amasra Müessese Müdürlüğü’nün maden ocağında kömür üretimine hazır hale getirilmesi için eksi 275 ve eksi 325 kodlarındaki yaklaşık 80 metre uzunluğunda bulunan panoda, tam mekanize sistemine geçilmesi amacıyla çalışmalar ivedilikle sürdürülüyor.
MADENCİLER 4 VARDİYA ÇALIŞIYOR, HAZİRAN YA DA TEMMUZ AYINDA ÜRETİME BAŞLANMASI PLANLANIYOR
TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nün 3 vardiya çalışılan ocaklarında söz konusu hazırlık yapılan eksi 275 ve eksi 325 kodlarında bir an önce kömür üretimine başlanmasına yönelik işin hızlandırılması amacıyla 4 vardiya düzenine geçildi, muhtemelen haziran ya da temmuz aylarında tam mekanize sistemiyle üretime başlanması ön görülüyor.
MADENLERDE 503 İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Amasra maden ocağında üretimin yanı sıra diğer sanatlarda (meslekler) toplamda 503 işçi istihdam ediliyor.
69.2 MİLYON TON TAŞ KÖMÜRÜ BULUNUYOR
Bartın’ın Amasra ilçesinde, TTK’nın uhdesinde yer altındaki üretim alanında 69 milyon 277 bin 859 ton taş kömürü rezervi bulunuyor.
KÜÇÜMSENMEYECEK TAŞ KÖMÜRÜ FIŞKIRIYOR!
TTK Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, Türkiye’deki taş kömürü rezervi değerlendirildi.
“REZERV YAKLAŞIK 1,5 MİLYAR TON”
Raporda, şu görüşlere yer verildi. “Türkiye’de en önemli taş kömürü rezervleri Zonguldak havzasında bulunmaktadır. Havzada bugüne kadar yapılan rezerv arama çalışmalarında eksi 1200 metre derinliğe kadar tespit edilen toplam jeolojik rezerv, yaklaşık 1 milyar 510 milyon tondur. Bu rezervin yaklaşık yüzde 48’i görünür rezerv olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde rezerv tanımlamaları yapılırken mevcut madencilik teknolojisiyle ekonomik olarak işletilebilir rezervler dikkate alınmaktadır. Havza çapında rezervler eksi 1200 metre derinliğe kadar yapılmış sondajlardan elde edilen verilerden hesaplanmıştır.
‘6 BİN METRE SONDAJ İLE 50 KİLOMETRELİK ALANDA JEOFİZİK ÇALIŞMALAR’
TTK’nın rezervlerinin artırılmasına yönelik başlangıçta Kozlu bölgesi olmak üzere MTA (Maden Tetkik ve Arama) Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında arama sondajları başlatılmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 6 bin metre sondaj ile 50 kilometrelik alanda jeofizik çalışmaları yapılmaktadır.
‘1,5 MİLYAR TON REZERVİN 727,9 MİLYON TONU GÖRÜNÜR’
Türkiye’de koklaşabilir taş kömürü üretimi yapılan hazır, görünür, muhtemel ve mümkün oranda olmak üzere Zonguldak havzasındaki TTK Genel Müdürlüğü Müessese Müdürlükleri sahaları Kozlu’da 153 milyon 87 bin 502 ton, Karadon’da 405 milyon 997 bin 962 ton, Üzülmez’de 300 milyon 411 bin 612 ton, Armutçuk’ta 30 milyon 725 bin 612 ton ve Amasra’da (A-B) 549 milyon 309 bin 626 ton olmak üzere toplamda 1 milyar 508 milyon 810 bin 173 ton tespit edildi. Bu miktarın 727 milyon 989 bin 835’i görünür konumunda.
‘HAVZADA KOKLAŞABİLİR REZERVLER KOZLU, ÜZÜLMEZ VE KARADON BÖLGELERİNDE’
Havzada koklaşabilir rezervler Kozlu, Üzülmez ve Karadon bölgelerinde yer almaktadır. Koklaşabilir taş kömürü rezervlerinin toplam rezervler içindeki payı yaklaşık yüzde 57’dir.
Armutçuk bölgesinde yer alan rezervler yarı koklaşma özelliği, yüksek ısı ve düşük bünye kili içeriğiyle hem koklaşabilir kömürlerle harmanlanarak hemde pulverize enjeksiyon (PCI) kömürü olarak demir-çelik fabrikalarında kullanıma uygun niteliktedir. Amasra bölgesi kömürlerinin koklaşma özelliği bulunmamakla birlikte belirli oranlarda metalurjik kömürlerle harmanlandığında koklaşma özelliğini bozmamaktadır.
Havza kömürlerinin kalorifik değeri 6.200-7250 kcal/kg (AID) değişmektedir.”