Romanya'nın önde gelen basın kuruluşlarından olan Digi24, ''Türkiye, doğalgazı hem Karadeniz'de bulunan kendi gaz rezervlerinden çekiyor hem de jeolojik olarak Romanya'nın Neptün gaz sahasının derinliklerinden gelen gazı çekiyor.'' ifadelerini kullanmıştı.filyos-doğalgaz sahası-romanya-zonguldak

Romanya basın kuruluşu Digi24, Türkiye'yi "doğalgazımızı çalıyor" şeklinde suçlayan haberleriyle dikkat çekmişti. Ancak ortaya çıkan bilgilere göre, bu iddiaların arkasında ABD'nin olduğu belirlendi. Romanya'nın Neptün gaz sahasında Amerikalı ExxonMobil'in yüzde 50 ortaklık payı bulunması, kara propagandaya yönelik şüpheleri güçlendirdi.

Digi24'nin haberinde, Türkiye'nin Karadeniz'deki kendi gaz rezervlerinin yanı sıra Romanya'nın Neptün gaz sahasından da doğalgaz çektiği iddia edilmişti. Ancak bu iddiaların gerçeklik payı olmadığı ortaya çıktı.

filyos-doğalgaz sahası-romanya-zonguldak

Konuyla ilgili olarak Türkiye'nin eski OECD Daimi Temsilcisi ve eski Büyükelçisi Mithat Rende, Karadeniz'deki gaz çalışmalarını değerlendirdi. Rende, Fatih derin sondaj gemisinin keşfinin önemine işaret ederek, 58 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin önemli olduğunu belirtti. Ancak bu keşfin tam olarak ne anlama geldiğinin daha fazla kuyunun açılmasıyla netleşeceğini vurguladı.

Zonguldak, Düzce, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Bolu'ya uyarı! Yazın daha da artacak Zonguldak, Düzce, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Bolu'ya uyarı! Yazın daha da artacak

Filyos Doğalgaz Sahası Romanya Zonguldak

Rende'nin açıklamalarına göre, Türkiye'nin toplam doğalgaz rezervi önemli olsa da, mevcut tüketim miktarı göz önüne alındığında bu keşfin sadece bir kısmını karşıladığı ifade edildi. Yüzde 20'lik bir kısmın karşılanması olumlu bir adım olarak değerlendirilse de, Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük kısmının hala dışa bağımlı olduğu belirtildi.

HABER MERKEZİ

Zonguldak Haberleri