Bakanlık, bu kapsamda ihbarlarda bulunan vatandaşlara nakit olarak iki aşamada ödeme yapacak.

Bakan Mehmet Şimşek, KDV kaçakçılığının boyutlarının endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, yeni önlemler alınacağını duyurmuştu. Bu doğrultuda, Bakanlık ihbar sistemi için harekete geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin KDV kaçırmalarını önlemek ve vergi kayıplarını azaltmak amacıyla bir ihbar sistemini devreye soktu. Bakanlık, vatandaşların KDV kaçakçılığını ihbar etmeleri halinde ödül verilmesi yoluna gitti.

Mehmet Şimşek liderliğindeki Bakanlık, KDV kaçakçılığının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek yeni tedbirler alacaklarını açıkladı. Bu kapsamda, denetimlerin artırılacağı ve ihbar sistemine odaklanılacağı ifade edildi.

Gece yarısı gelen indirim! Akaryakıt tabelasında değişim Gece yarısı gelen indirim! Akaryakıt tabelasında değişim

İhbar Sistemi Detayları

Bakanlık tarafından açıklanan ihbar sistemi detaylarına göre, vergi kaybını bildiren vatandaşlara ödül verilecek. İhbarcı vatandaşın aldığı ikramiye, verdiği bilgilerin doğruluğuna göre belirlenecek. Bu kapsamda:

  • İhbarcının aldığı ikramiye, verilen bilgilerin doğruluğunun tespit edilmesiyle verginin ve vergi ziyaı cezasının %10'u üzerinden hesaplanacak.
  • İhbar ikramiyesinin bir kısmı ihbarcıya nakit olarak ödenecekken, geri kalan kısmı vergi kaçağından tahsil edilen miktarla ödenecek.

Vergi Artışları ve Kaçakçılık

Son vergi artışlarıyla birlikte vergi kaçakçılığının da arttığı belirtiliyor. Özellikle hijyen ürünlerindeki KDV oranının yükseltilmesi ve bazı ürünlerdeki KDV oranlarının artırılmasıyla kaçakçılığın tavan yaptığı ifade ediliyor. Bu duruma bağlı olarak Maliye'nin vergi denetimlerini sıkılaştırdığı da vurgulanıyor.

HABER MERKEZİ

Gündem Haberleri