Hatay'da 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen bölgelerde yapılan araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Kastamonu'nun deprem riskine karşı hazırlıklı olmadığını belirtiyor.

HATAY DEPREMLERİNDEN ALINAN DERSLER

Milli Savunma Bakanlığı Deprem Araştırma Grubu'nda görev alan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen Prof. Dr. Bilgehan, "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu” başlıklı projenin yürütücüsü olarak Hatay'da gerçekleştirdiği araştırmaların ardından Kastamonu'da benzer bir çalışma yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Prof. Dr. Bilgehan, Kastamonu'da depremlerde can ve mal kaybını önlemek adına yapı stokunun belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Yapı stokunun depreme dayanıklılığının kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıyla depremlerin zararının önlenebileceğini ifade ediyor.

EĞİTİM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR

Kastamonu, Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da operasyon! Kastamonu, Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da operasyon!

Kastamonu'da eğitim bilincinin oluşturulması gerektiğini belirten Bilgehan, halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi için çeşitli eğitim etkinlikleri düzenlenmesi gerektiğini söylüyor. Deprem kültürünün oluşmasının önemli olduğunu vurgulayan Bilgehan, bu konuda TÜBİTAK'ın destekleriyle eğitim etkinlikleri düzenlediklerini ve bu çalışmaları sürdürmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

KASTAMONU'DAKİ TARİHİ YAPILARIN DURUMU ARAŞTIRILMALI

Geçmişte Kastamonu'da büyük depremlerin yaşandığını hatırlatan Bilgehan, tarihi yapıların depreme karşı dayanıklılığının belirlenmesi gerektiğini kaydediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın bir bölgede bulunan Kastamonu'nun deprem riski altında olduğunu belirten Bilgehan, yerel yönetimlerin, mahalli idarelerin ve valiliğin bu çalışmalara destek olmalarını bekliyor.

KASTAMONU'NUN DEPREME HAZIRLIĞI YETERSİZ

Bilgehan, İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremin Kastamonu'yu da etkileyebileceğini ve Kastamonu'nun depreme hazırlığı konusunda yetersiz olduğunu söylüyor. Fay hatlarına yakın konumda bulunan Kastamonu'da depreme dayanıklı olmayan binaların tespit edilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade ediyor.

KOORDİNASYON VE FİNASMAN ÖNEMLİ

Deprem direncinin arttırılmasıyla Türkiye'nin Japonya seviyesine ulaşabileceğini belirten Bilgehan, bu konuda yerel yönetimlerin, mahalli idarelerin ve valiliğin işbirliği yapmalarının önemine vurgu yapıyor. Koordinasyonun ve finansman kaynaklarının sağlanmasının sistematik bir şekilde deprem direnci olan kentler oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtiyor.