Evlilik kararı kriteri her çift için farklıdır. Bazıları yıldırım hızıyla nikah masasına oturur bazıları da uzun süre nişanlı kalır ve evlenmeden ilişkisini bitirir. Bazıları da evliliği sürdüremez ve boşanma kararı alır. Herkesin kendine göre bir sebebi olsa da evlenmeden önce mutlaka konuşulması gereken konular vardır.

Yanlış bir evlilik tüm hayatınızı alt üst edebilir. Evlenmek istiyorsanız ya da evlenme kararı aldıysanız hem kendinize hem de seçtiğiniz kişiye karşı sormanız gereken birkaç soru var. İşte evlenecekler için soru listesi...

1. BİRBİRİMİZİ GERÇEKTEN SEVİYOR MUYUZ?

Bir insanla bir ömür geçirmek için ilk şart sevmek. Birini neden sevdiğinizi ya da neden sevildiğinizi bilmek ilişkinizde güveni sağlar.

2. SORUMLULUK ALABİLİR MİSİN?

İnsanın bir düzeni varken yeni bir düzen telaşına alışması kolay değildir. Evlendiğinizde kariyer fırsatlarından tatil planlarına kadar her şeyi bireysel değil birlikte istişare edeceksiniz. Bazen pertneriniz destek olsa bile önünüze çıkan fırsatları evlendiğinizde değerlendirmeye zamanınız olmayabilir. Bu durumda, hayatta karşınıza çıkabilecek her fırsatı değerlendiremeyebilir ve bu fırsatlardan vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Evlenmeyi düşündüğünüz kişi size bu konularda destek olup yanınızda olabilir mi?

3. ÇOCUK İSTİYOR MUYUZ?

Çocuk sahibi olma konusu son yıllarda çiftler arasında gerginliklere sebep olan bir durum. Çünkü çocuk sahibi olmak sorumluluk demektir. Çocuk sahibi olduktan sonra tüm hayatınızı en başından şekillendirmeniz, çocuğunuz yaşamına göre alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Çiftlerden biri çocuk sahibi olmak isterken diğeri olmak istemeyebilir. Evlenmeden önce çiftler mutlaka çocuk sahibi olmak isteyip istemediklerini dürüstçe konuşmalı. Hatta çocuk sahibi olmak isteniyorsa evliliğin hangi döneminde olması gerektiğine bile ortak karar verilmelidir. Çocuk sahibi olma konusunda ortak yanıtlara varamıyorsanız evlilik kararını bir kez daha gözden geçirin. Çünkü bu soruya verilmeyen ortak yanıt ve istekler ilerleyen zamanlarda çatışma yaşamanıza sebep olabilir.


4. ZOR ZAMANLARDA YAN YANA OLUR MUYUZ?

Evlendiğinizde güzel ve mutlu yanlarının yanı sıra zor zamanlarına da şahitlik etmek durumunda kalabilirsiniz. Aynı özveriyi kötü günlerde gösterebilmek gerçekten büyük bir aşk ve sevgi ister. Bu nedenle, evlenmeyi düşündüğünüz kişiye, "Zor zamanlarda benim yanımda olacak mısın?" sorusunu mutlaka sorun. Karşınızdaki insanın bu soruya vereceği cevabın samimi olup olmadığını ölçün.

5. BİREYSEL ALANLARA SAYGI DUYABİLİR MİYİZ?

Zonguldak’ta milyonluk soygun! Zonguldak’ta milyonluk soygun!

Evlilik demek çoğu zaman ortaklaşa hareket etmektir. Ancak insan doğası gereği bazen tek başına vakit geçirmek yalnız olarak kalmak ister. Evlendiğiniz kişiye sormanız gereken önemli sorulardan biri de "Birbirimize özgür alan tanıyabilir miyiz?" sorusu olmalıdır.

Zaman zaman tek başına vakit geçirmek, arkadaşlarınızla sosyalleşmek en doğal hakkınız. Karşınızdaki insan sizin bireysel hayatınıza saygı duymalı. Eğer sizin özel alanınıza saygı duymayan biriyle birlikte olduğunuzu düşünüyorsanız evlilik kararınızı bir kez daha gözde geçirin. Aynı şekilde siz de kendinize "Ben hayatımdaki insanın özel yaşamına saygı duyabilir miyim?" sorusunu mutlaka sorun. Eğer karşılıklı olarak birbirinizin birey olduğunu ve farklı özgür yaşam alanlarınızı olduğunu unutmadan hareket ederseniz daha sağlıklı bir ilişki yürütebilirsiniz.

6. BAKIŞ AÇIMIZ BİR Mİ?

Çiftlerin en önemli boşanma sebeplerinden biri de birbirlerini değiştirme çabası. İleride değişip değişmeyeceğimizi ve nasıl bir insan olacağımızı elbette ki bilemeyiz. Bu değişime ayak uydurup partnerinizle birlikte hayatı aynı açıdan görebilecek misiniz. Evliliklerin son bulmasının en büyük nedenlerinden birisi de yıllar geçtikten sonra çiftlerin hayata çok farklı açılardan bakıyor olması. Bu sebeple evlenmeyi düşündüğünüz kişiye bu soruyu sorarak geleceğinizi nasıl şekilleneceği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.