ZBEÜ'de İbn-i Sina Uluslararası Sağlık Araştırmaları Kongresi Başladı... ZBEÜ'de İbn-i Sina Uluslararası Sağlık Araştırmaları Kongresi Başladı...

SERBEST BÖLGE KONUSUNDA SEYİRCİ KALIRSAK FİGÜRAN OLARAK KALACAĞIZ 

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine yapılan OSB’ye devlet kamulaştırma için 60 milyon dolar, taşkın koruma için 400 milyon dolar, liman için de 800 milyon dolar yatırım yaptı. ZTSO başkanı Metin Demir Zonguldak yapılan yatırımlar hakkında açıklama yaptı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Metin Demir:

"Şimdi, Gökçebey OSB’de 1’e 10 talep var. Devlet kamulaştırma için 60 milyon dolar, taşkın koruma için 400 milyon dolar, liman için de 800 milyon dolar yatırım yaptı. Serbest bölgenin yatırımı bazında devlet buralara boşuna paralar yatırmadı. Çaycuma bölge vadisinde bir mısır tarlası var. Bazı çevreler buranın mısır tarlası olarak kalması için dirayet ediyor. Biz süreci okuyoruz. Bu arazilerle ilgili birçok toplantı yaptık. Zonguldak çevresinde Kalburüstü diyebileceğimiz sanayicileri topladık ve konuştuk. Arkadaşlarımız bizleri dinlediler ve talip olmadılar. Endüstri bölgelerinde yatırım yapacak tüm işletmeler bizim başımızın tacı fakat bu işletmelere ne kadar sürece ulaşabiliriz bilmiyoruz. O dönemde endüstri bölgesi geliyor aksiyon alalım diyerek arkadaşlarımızı uyardık. Şimdi de liman bölgesi geliyor ve bununla alakalı da aksiyon almamız gerekiyor. Devlet burayı mısır tarlası olarak bırakmaz. 11 bin 400 dekar arazi mısır tarlası olarak kalsa dahi 100 kişilik aileyi geçindirmez. Fakat, burada yatırım yapıldığında bölge insanı iş sahibi olacak. En önemlisi de serbest bölge konusunda seyirci kalırsak figüran olarak kalacağız. Dışarıdan yatırımcılar gelecek bizde onları izleyen olacağız. Zonguldaklılar olarak bu serbest bölgede güç sahibi olmak zorundayız. Ben istiyorum ki, bizim çocuklarımız kargo taşıyan değil nakliye işi yapan kişiler olmadırlar. Zonguldak’ta maalesef dar kalıplarla hareket ediliyor. Yerli yabancı bakış açısıyla o bölgede defans yapılmasını da doğru bulmuyorum."