Taşkömürü havzasının merkezi Zonguldak'ın bir diğer adı "Emeğin Başkenti"dir. Zonguldak 1860’tan beri demiryolu ağının gelişmesi ve donanma filosunun güçlenmesinde önemli rol oynayarak ülkede Sanayi Devrimi'nde önemli rol oynamıştır. Ayrıca Zonguldak Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olma özelliğini taşıyor. Zonguldak kömürü, ayrıca Cumhuriyet döneminde Ereğli ve Karabük’te iki adet demir çelik fabrikası kurulmuştur. Bu fabrikalar ülke sanayiinin önemli bir parçası haline gelmiştir ve Zonguldak'ı daha da bilinir kılmıştır. Zonguldak kenti hep kömürle iç içe yaşamış, hala da kömürle birlikte yaşamaktadır. Zonguldak Merkez ve Kozlu, Kilimli, Çatalağzı ve Gelik olarak ilçeleri vardır. Kömürkentinin kömür ocakları, kömür işleme ve dağıtım yerleri, yönetim binaları, işçi ve memur lojmanları ile kendine özgü bir kimliğe sahip olmuştur. Zonguldak’ta kömür madenleri hala gençlerin ekmek kapısı durumundadır.

zonguldak-5

GÖKGÖL MAĞARASI

 Gökgöl Mağarası birbirinden farklı dört kattan oluşmuştur. Birinci katı mağaranın ilk bölmünü oluşturuyor. Damlataşların yer aldığı ikinci kat tamamen fosilleşmiştir. Mağaranın en genç bölümünde Damlataşlar Salonu, yer altı deresi ve aktif küçük kol bulunur. Mağaranın ikisi fosilleşmiş, biri aktif olmak üzere üç ağzı vardır. Mağaranın girişi görkemli görünümüyle dikkat çekicidir. Mağara kollarıyla birlikte toplam uzunluğu 3350 metre olan Gökgöl Mağarası, doğu, güneydoğu - batı, kuzeybatı yönünde gelişen ana galeri ile iki büyük yan koladan meydana gelmiştir. Dar ve sulu bir sifonla sona eren ana galeriden sonra, yan kollardan gelen suların birleşerek oluşturduğu Büyük Çöküntü Salonu’nda yer altı deresi görülür. Yürüyüş yolu üzerinde bulunan ve köprülerle geçilen bu dere, mağaranın aktif ağzından Erçek Deresi’ne dökülür. Fosil Giriş, Damlataşlar Galerisi, Çöküntü Salonu, Muhteşem Salon, Büyük Çöküntü Salonu ve Harikalar Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir. Aydınlatması yapılan bu alanda yürüyüş parkuru, köprüler ve seyir terasları bulunmaktadır. 

gökkk

Gökgöl Mağarası ziyaretçilere açıktır.

Zonguldak-Ankara karayolunun 3. kilometresinde bulunan Gökgöl Mağarası Ziyaretçi Merkezinin yapımı tamamlanmıştır. 

Gökgöl Mağarası Pazartesi günleri  hariç: 10:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Bilet ücreti:

Sivil : 15 TL
Öğrenci : 10 TL
Şehit Aileleri, Gazi ve Gazi Aileleri, Engelli Vatandaşlar ve Basın Mensupları: Ücretsizdir.

CEHENNEM AĞZI MAĞARASI

Cehennem Ağzı Mağarası Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yer almaktadır. Bizans Dönemi'nde önemli olan mağara günümüzde Zonguldak'a gelen turistlerin gözdesi halindedir.

 Kdz.Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları 3 mağaradan oluşmaktadır. Bu mağaralar kültür turizmi açısından son derece önemlidir. 

cehennem

1.Kilise Mağarası

 Doğal bir mağara olup, kısmen kayaların yontulmasıyla düzleştirilmiş Roma ve Bizans dönemlerinde(M.Ö. 30 – M.S. 1453) İbadet yapmak için kilise olarak kullanılmıştır. Tabanda geometrik ve bitkisel desenli, mozaik bulunmaktadır. Zaman içinde tahrip olan mozaik günümüzde kısmen korunmaktadır. Mağaranın sağ tarafında Lahit koymak için bir Niş yapılmıştır. Kaynaklara göre burada Aziz Nikolas’ın Lahitinin olması gerekmektedir. Ancak günümüzde sadece yeri mevcuttur. Mağara içerisinde Roma ve Bizans Dönemine ait taş eserler ve duvarlarda mum yakmak için nişler mevcuttur. Mağaranın dışında Bizans Döneminde yapılmış kesme taş ve tuğladan ibaret bir duvar bulunmaktadır.

Zonguldak'ta baharın müjdecisi Hıdırellez kutlamaları... Zonguldak'ta baharın müjdecisi Hıdırellez kutlamaları...

2.Koca Yusuf Mağarası

Mitolojiye göre M.Ö. 1200’lerde Efsanevi Argonot Seferi sırasında buraya gelen Heracles Kral Eurystneus’un kendisine verdiği 12 adet görevden en zor olanını bu mağarada gerçekleştirilmiştir. Heracles buraya girerek Hades’in ülkesine(Cehenneme)gitmiş Kral Eurystneus’un isteği üzerine Hades’in Cehennemi bekleyen 3 başlı Köpeği Kerberos’u burada yeryüzüne çıkartmıştır.

3.Ayazma Mağarası

 Büyük ve doğal bir mağara olup, tavanıçapa ve el baltası ile düzeltilmiş olmalıdır. Mağaranın batısında büyük bir gölet bulunmaktadır. Roma ve Bizans Döneminde kullanılan mağaranın suyu kutsal sayıldığından Ayazma adını almıştır. Muhtemelen dinsel törenlerin yapılması için kullanılmıştır.

FİLYOS 

Zonguldak'a bağlı sakin bir ilçe olan Filyos'un geçmişi Roma Dönemi'ne dayanıyor. Zonguldak'ın Bizans Dönemi kalıntıları burada da gözlemlenmekte.

filyos-2

Filyos ilçesi MÖ 7'nci yüzyılda kurulmuştur. Geçmiş tarihi boyunca birçok isimle anılmıştır. Filyos: Tios, Tieion, Tianon, Tium gibi isimlerle anılmıştır. Geçmiş tarihinde güç dengesini sağlayamayan kent komşu kentleri olan Ereğli ile Amasra'nın gölgesinde kalmıştır. Roma Döneminde MÖ 70 yılında yakılmış ve yağmalanmıştır. Kent sonrasında ayağa kalkmış ve yeniden inşa edilmiştir. Ticaret ve balıkçı kenti olarak yaşamını devam ettirmiştir. Filyos, Bizans Dönemi'nde MS 5.'inci yüzyılda dinin önemli merkezi olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı döneminde giderek önemini yitirerek küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüştür.

Filyos Kalesi'nde sahil surları, su kemeri, tonozlu galeri, tiyatro, savunma kulesi ve çeşitli mezarlar görülebilmektedir. Tios Kenti'nin bilimsel olarak araştırma ve kazıları, 2006 yılından beri devam etmektedir. Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kentidir.

ZONGULDAK KENT ORMANI

Ormanın içerisinde birçok ağaç ve çeşitli endemik bitti bulunuyor. Kent Ormanı Zonguldak Merkez'e bağlı Elvan Pazarcık Beldesi'nde bulunuyor. Kent Ormanı'nın içerisinde çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, seyir terası, yağmur barınağı, çadır kamp alanı, ahşap köprü, gölet ve otopark bulunmaktadır. 

ormannnn

HARMANKAYA ŞELALELERİ

Harmankaya Şelaleleri üç ayrı şelaleden oluşmaktadır. Şelalelerin yer aldığı vadi içine orman içindeki patika yoldan iniş yapılıyor ve vadide 10 metre genişliğinde düz alanlar vardır. Vadide birçok endemik bitki türü bulunmaktadır.

harmankaya

GAZİ ALEMDAR GEMİSİ MÜZESİ

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Zonguldak Ereğli'de milli mücadele ruhu yaşatılmış ve Alemdar Gemisi bu mücadelede etkin rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler tarafından kaçırılan küçük bir savaş gemisi olan Alemdar gemisi, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 9 Şubat 1920 günü Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli'ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır. Alemdar Gemisi bu onurlu mücadelenin resmi olarak Ereğli Sahili üzerinde yerli ve yabancı turistlere açık olarak sergilenmektedir. Alemdar Gemisi 08.08.2008 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır ve girişler ücretsizdir.

öğğğğ

KARADENİZ EREĞLİ MÜZESİ

Halil Paşa Konağı olarak bilinen şimdiki adıyla Karadeniz Ereğli Müzesi  2. Abdülhamit döneminde sancak beyi olan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Müzede Bozhane Yalı caddesi üzerinde, eski bir kilisenin temeli üzerine inşa edilen konakta, Roma Dönemi'ne ait binalardan toplanan antik spoli malzemeler devşirme olarak özellikle cephe süslemesinde kullanılmıştır. Müzenin binası 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Yaklaşık 10 yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra müze 01.08.1998 tarihinde hizmete açılmıştır.

müüüü

KAPUZ PLAJI

Kapuz olajı Zonguldak Belediyesi'nin işletmesinde olan halk plajıdır. Her yıl olduğu gibi her yaz ayının başında faaliyete geçmektedir. İçeri giriş ücretleri her yıl değişen plaja Zonguldak Merkez'den kalkan Kapuz Plajı yazan  minibüslerle gidilmektedir.Plajda büfe, ilk yardım bölümü, duşlar, soyunma kabinleri, restoran ve çay bahçesi bulunmaktadır. Ayrıca plajın bulunduğu alana karma şekilde girilirken haftanın belirli günleri kapılar sadece kadınlara açılmaktadır.

kapuz

ILIKSU PLAJI

Ilıksu Plajı Zonguldak Kozlu Belediyesi'ne bağlı ücretsiz halk plajıdır. Plaj Kozlu Aşağıçayır Köyü Ilıksu Mevkii'nde yer almaktadır. Plaja Kozlu'dan kalkan belediye otobüsleri ve minibüslerle gitmek mümkündür. Plajda duş, büfe, tuvalet, soyunma kabinleri, ilk yardım alanı, çay bahçesi, yiyecek içecek satan yerler ve restoranlar vardır. Plaja girerken hiçbir ücret talep edilmez ;fakat arabayla girmek isteyenlerden ücret talep ediliyor.

iliksu-plaji