Edinilen kulis bilgilerine göre, 12 Nisan'daki Ramazan Bayramı tatilinin ardından iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yetkililerinin yeni anayasanın hazırlanması konusunda diğer siyasi partilerle bir dizi görüşmede bulunacak. Detaylar haberimizde...

Özel yayın kuruluşu CNN Türk'ün aktardığı kaynaklara göre, AKP yeni anayasa çalışması kapsamında önce siyasi partilere bunun duyurusunu yapacak. Daha sonra parlamento liderlerinin önderliğinde çeşitli siyasi gruplarla ayrı ayrı görüşmelere başlayacak.

Anayasa'ya Kökten Değişiklik Gelecek

Zonguldak, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Düzce dahil 20 CHP il başkanından çay üreticisine destek ortak açıklama! Zonguldak, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Düzce dahil 20 CHP il başkanından çay üreticisine destek ortak açıklama!

Yeni anayasa girişimi, AKP ve ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) oluşan iktidardaki Cumhur İttifakı'nın ortak bir teklifi olarak meclise gelecek. Edinilen bilgilere bakıldığında, salt bir değişiklik olmaktan ziyade tamamen yeniden yazılması öngörülen yeni anayasa önerisinin 90 ila 100 maddeden oluşmasının planlanacağı öngörülüyor.

Her Parti Kendi Önergesini Hazırlayacak

Yapılan yeni anayasa çalışmaları kapsamında, anayasaya dahil edilmesi gereken konuların ana hatlarını çizecek bir meclis komisyonu kurulmadan önce siyasi partilere kendi önerilerini hazırlamaları için üç aylık bir süre tanınacağını tahmin ediliyor. Akabinde siyasi partilerin hazırlayacağı metinler, sivil toplum kuruluşlarından da görüş alınması beklentisiyle Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

Hükümet Bunun Sinyalini Vermişti

Yeni anayasa çalışmalarının sinyali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Ekim ayında TBMM'nin 28. dönem çalışmalarına başlaması sırasında tekrarladığı ısrarlı, yepyeni bir tüzük çağrılarıyla verilmişti. Törende yaptığı konuşmada Erdoğan, "41 yıl önce 12 Eylül 1980'de darbe yönetiminin milletimize yaşattığı mevcut anayasal çukurdan Türkiye'yi kurtarmak hepimizin öncelikli sorumluluğudur ." demişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise daha önce cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde adayın seçmenlerden en az yüzde 50 artı bir oy almasını zorunlu kılan olası bir revizyonun sinyalini vermişti. Tunç geçen Kasım ayında gazetecilere verdiği demeçte, "50+1 kararı parlamentomuzun elinde. Bütün bunlar yeni anayasa çalışmalarımız doğrultusunda tartışılabilir." diyerek bunların hazırlığı içinde olduklarını dolaylı yoldan söylemişti.