Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin Karadeniz’de gerçekleştirildiğini açıklayarak, “Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz’da başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıyla müjdeyi açıkladı.

Enerji kaynaklarının ülkelerin bağımsızlığında önemli bir rol oynadığına değinen Erdoğan, “Ülkelerin ortaya koydukları vizyonların hayata geçebilmesi enerji sektöründeki istikrar ile orantılıdır. Dünyada son 1 asırdır yaşanan hiçbir karmaşa, kaos, savaş yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından değerli gören bu düzen halen hükümdarlığını sürdürmektedir. Suriye'de son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mazlumların bulundukları yerlere giderken, birileri doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durum ile Libya'da karşılaştık. Biz Libyalı kardeşlerimizin çağrısı ile onları darbecilerden kurtarmanın mücadelesini verirken, birileri yine petrol sahalarının dibinde bitivermiştir. Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarını paylaşımı vardır. Biz önceliğimizi değiştirmedik. Hep ‘önce insan' dedik. Hep önce ‘mazlumlar ve mağdurlar' dedik. Hep önce ‘hak, hukuk, adalet' dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. İşte rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde önümüze açılacaktır. Artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını kiralama usulü ile yaptığını hatırlatan Erdoğan, “Derin deniz sondajlarında tamamen dışa bağımlıydık. Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize üç beş sayfalık rapor dışında hiçbir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz. Belki gerçekten aradılar ama bulamadılar. Sonuçta biz bu şeklide yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların kiralama benzeri yöntemlerle değil milli kuruluşlarımız aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık. Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017 senesinde yeni baştan belirledik. Derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışlarına girdik. Ardı ardına 3 sondaj gemisini ülkemiz filosuna kattık. Bugünkü sevinici bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerini de bu alanda dünyanın en önemli ülkeleri arsana dahil olduk. Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri ile bu filoyu güçlendirdik. Mülkiyetleri ülkemize ait olan 3 sondaj 2 sismik araştırma gemimiz kendi ekipmanlarımız ve personelimizle çalışıyor. Dünya fiyatlarının bir hayli altında maliyetle ülkemize kazandırdığımız gemilerimizle yaptığımız sondajların maliyeti de düşüktür. Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızda en küçük bir dışa bağımlılık söz konusu değil. Zaten öyle durum olsa bize nefes bile aldırmayacakları ortadadır. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık” diye konuştu.

 

“Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi”

Müjdeyi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye tarihin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz'da başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Kendisini boğazdan uğurladığım günü hatırlıyorum. O uğurlayışımızla birlikte hamdolsun neticeye de ulaşmış olduk. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadenize uğurladığımız Fatih sondaj gemimiz ismine layık bir başarı ile hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna 1 diye adlandırılan bu alana Sakarya gaz sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test analiz mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğunu işaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Yıllarca enerjide dışa bağımlılığının maddi manevi sıkıntıların çekmiş bir ülke olarak artık geleceğimize daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Bu operasyonu milli imkanlarla gerçekleştirdik. Şimdi tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzey çıkarılması ve sisteme aktarılması ile birlikte bu kaynaktan fiilen istifade edeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Böylece bunca yıl sabırla adeta ilmik ilmik dokuyarak yürüttüğümüz çalışmaların en büyük meyvesini almış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CHP'de neler oluyor? Açıkladı, şimdi ne olacak? CHP'de neler oluyor? Açıkladı, şimdi ne olacak?