Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz günler artık okullarda öğretemen ve öğrencilerin telefon kullanamayacağını ve daha da yeni düzenlemeler yapılacağını açıklamıştı.

SINIF TEKRARI GERİ GELDİ

Bakan Tekin geçtiğimiz günlerde liseli öğrencilere kötü haberi vermişti. Lise öğrencilerinin 50 ortalamayla geçtiği ve hiçbir öğrencinin sınıf tekrarı yapmadığı sistemin değişeceğini açıklamıştı. 

Başarısız olan lise öğrencileri artık sınıf tekrarı yapacak. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 6'dan fazla dersten kalan öğrenci sınıf tekrarı yapmak zorunda olacak. 

Sınıfını geçemeyen öğrenciler hazırlık sınıfı hariç, orta öğrenim süresince en fazla bir defa sınıf tekrarı yapabilecek. İkinci kez sınıf tekrarı yapma durumuna gelen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilecek. Okulla ilişiği kesilen öğrencinin velisinin ve öğrencinin isteği de dikkate alınarak mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılacak.

AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİNİN ÖNÜ KAPATILDI

Sınıf tekrarından kaçmak yahut sınava hazırlanmak için alternatif olarak örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçen öğrenciler artık geçiş yapamayacak. Açıköğretim liseselerine sınırlama getirilecek. İstisnani bir durum olmadığı müddetçe hiçbir öğrenci kafasına göre açıköğretim liselerine geçiş yapamayacak. Bu durumdan Milli sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları bu düzenlemeden muaf tutulacak.

DEVAMSIZLIK KURALLARI DEĞİŞTİ

Yeni alınan kararla birlikte devamsızlık kuralları da değişti. Artık devamsızlık süresi özürsüz 10 günü toplamda 30 günü aşamayacak. Bu süreleri aşan öğrenciler not ortalaması ne olursa olsun başarısız olarak belirlenecek. Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu da velilerine bildirilecek. 

"YABANCI DİL" VE "TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSLERİ" ÖĞRENME ŞEKLİ DEĞİŞTİ

Yeni alınan kararlarla birlikte yabancı dil dersinde yazılı sınavla birlikte öğrencinin okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerisini ölçen sistem getirilecek. Aynı sistem Türk Dili ve Edebiyatı dersi içinde geçerli olacak. 

KIZ ÖĞRENCİLER POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANACAK

Spor liselerinde takım kurmak isteyen kız öğrencilere kontejyan için pozitif ayrımcılık yapılacak. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararlara göre  liselerde sınıf geçme durumunda birçok önemli düzenlemeler yapıldı.

 Daha öncesinde bir üst sınıfa geçmek  için gerekli olan 50 ortalama tek başına bir fayda sağlamayacak. 

50 PUAN ORTALAMASI YETMEYECEK

Öğrenciler sınıf geçmek için artık derslere ilişkin yeterlilik ve kazanımlara sahip olarak eğitim ve öğretim süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla yılsonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

Sağlık Bakanlığı 36 Bin personel alımı ne zaman? Başvurular başladı mı? Sağlık Bakanlığı 36 Bin personel alımı ne zaman? Başvurular başladı mı?

Ders ortalaması 50 olan öğrenciler en fazla 3 dersten başarısız olursa sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek. Alınan karara göre 4 ders ve üzeri zayıfı olan liseliler sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak.

YENİ YÖNETMELİK KİMLERE UYGULANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararlar 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Alınan bu kararlar bu sene liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencileri için geçerli olacak ve diğer sınıflar için eski uygulama devam edecek.