Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil" şeklindeki açıklaması, milyonlarca kredi kartı kullanıcısını endişelendirmişti. 

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada kredi kartlarına limit sınırlaması gelip gelmeyeceği ile ilgili merak edilenleri detaylarıyla açıkladı.

ÖDEMLERDE YÜZDE 116'LIK ARTIŞ!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 116 artarak 978.3 milyar lira oldu. Bu artışla birlikte, kredi kartı kullanımının önemi ve beraberinde getirdiği sorunlar gündeme geldi.

KREDİ KARTLARINA LİMİT SINIRLAMASI MÜMKÜN MÜ?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, kredi kartlarına limit sınırlaması konusunu değerlendirdi. Kurtuluş, şu açıklamalarda bulundu:

İslam Memiş, altın yatırımcısına kara haber verdi! İslam Memiş, altın yatırımcısına kara haber verdi!

"Artık borçlar rekor kırmaya başladı. Kart kullanımında yeni bir düzenlemeye gidilir mi? Kredi kartında faiz ve limit sınırlamasına gidilir mi?

Burada şu anda hali hazırda yürürlükte olan yasaya göre kredi kartlarının limitlerinin toplamı, bir kişinin elde ettiği gelirin 4 katını aşamamakta. Örneklendirmek gerekirse aylık 10 bin lira geliriniz varsa, bütün kredi kartlarınızın limiti 40 bin TL'yi aşamaz. Ancak finans sektöründe bu uygulamanın pek de uygulanmadığını görmekteyiz. Bankalar, kendi limitlerine göre hareket ediyorlar. Dolayısıyla, bu kuralın kanunun piyasaya kısa süre içerisinde reel bir şekilde yansıtılacağı kanaatindeyim."

LİMİT SINIRLAMASI 2024'TE Mİ GELECEK?

Kurtuluş, limit sınırlamasının getirileceği tarih konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu limit sınırlamasının 2024 yılı içerisinde mutlaka getirileceği kanaatindeyim. Para politikaları sonucunda alınan bu karar bir diğer taraftan harcamaları da kısıyor. İnsanların gelirleri, giderlerini karşılayamama durumu söz konusu. Enflasyon fiyat artışlarına neden oluyor, ancak gelir kalemleri aynı oranda artmıyor. İnsanlar kredi kartlarına hücum etmiş durumdalar."

TAKSİTLERDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Kurtuluş, belirli ürünlerde taksit yapılamamasına dair de şu ifadeleri kullandı:

"Belli başlı ürünlerde taksit yapılamamakta. Cep telefonlarında taksit yapılamamakta. Bu kapsamda, yine lüks tüketime dahil olan birkaç ürün daha eklenebilir. Ancak, taksit sayısının tamamen ortadan kalkmasının söz konusu olacağını düşünmüyorum."

Kaynak: milliyet.com.tr