Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşların dini konulardaki sorularına cevap veren Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı'na gelen en sık sorulara yönelik yeni bir bülten yayımladı. Bu bülten, binlerce Bartınlı gurbetçi vatandaşın merak ettiği konulardan biri olan seferilikle ilgili sorulara açıklık getirdi.

Seferi, yani yolculuk, yolculuğa çıkma; sefer mesafesine yolculuk yapma ve belirli bir mesafeye gitme durumunu ifade eder. Bu mesafe genellikle orta yürüyüşle üç günlük, yani on sekiz saatlik bir uzaklık olarak kabul edilir. Buna üç merhalelik mesafe de denir.

Avrupa'da yaşayan birçok Bartınlı gurbetçi, seferilik konusuyla ilgili Alo 190 fetva hattını ararken, en sık sorulan sorulardan birinin bu konu olduğu bilinmektedir. Her yaz Bartınlı gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiği ilde din görevlileri, özellikle "Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferi olur mu?" sorusuyla karşılaşmaktadır. Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yayımladığı fetva bu soruya net bir cevap verdi.

Fetvaya göre, "Yetişkin bir kimse doğup büyüdüğü, ya da sürekli yaşamak üzere temelli yerleştiği asli vatanını terk edip herhangi bir sebeple sürekli yaşamak üzere bir başka yere yerleşirse burası onun asli vatanı olur ve bu durumda önceki yer vatan-ı asli olmaktan çıkar. Eski asli vatanında anne babasının veya yetişkin çocuklarının bulunması durumu değiştirmez. Tercih edilen görüş budur” ifadeleri kullanıldı.

Chp Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul "Zonguldak'ın Havası Alarm Veriyor!" Chp Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul "Zonguldak'ın Havası Alarm Veriyor!"

Fetva devamında, "Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret ve benzeri amaçlarla 90 km ve daha uzak yerde yerleşik olan anne babasının yanına giderse, seferilik hükümlerine tabi olur. Dolayısıyla gittiği yerde Hanefilere göre 15, Şafiilere göre 4 günden daha az kalmaya niyet ettiği takdirde seferi olur." ifadelerine yer verildi.