Emeğin başkenti kömür kent olarak da bilinen Zonguldak’ın gazetecilerinden Orhan Akyüz’ün, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de ilk kez 2017 yılında Gürcistan’ın Batum iline sınır komşusu Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde görüldüğü açıklanan fındık yetiştiriciliğinin yapıldığı iklim kuşağında ve özellikle zirai ürünlere ciddi zarar veren uzak doğu orijinli istilacı tür kahverengi kokarca zararlısına karşı 2024 yılında Zonguldak’ta 150 sürvey (gözlemleyip kontrol etme) çalışması yapıldı.
“ZONGULDAK’TA DOĞAYA 3 BİN ADET SALINDI”
Zonguldak’ta da popülasyonun yoğun olduğu kahverengi kokarca zararlısının, fındık ve diğer kabuklu yemişler, sebzeler, orman emvali ve süs bitkilerine ciddi boyutta zararlar verdiğinin tespit edildiğine dikkati çeken yetkililer, şöyle konuştu:
“Zonguldak’ta üreticilerin söz konusu zararlı böcekten zarar görmemeleri veya zararlarını en aza indirgemelerine yönelik 2024 yılında 150 survey çalışması yapıldı. Ayrıca aynı yıl zararlı böceğe karşı 195 eğitim çalışması yapılmış ve 5 bin 38 üreticiye ulaşılmıştır. Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edilen 3 bin adet samuray arısının (Trissolcus japonicus) doğaya salımı yapıldı, 834 litre biyosidal ürün alımı gerçekleştirildi. Kahverengi kokarcanın yumurta larvalarına kendi yumurtasını bırakan samuray arılarının, zararlının çoğalmasını engellediği bilinmelidir. Diğer alanlarda da olduğu gibi biyolojik mücadele kapsamındaki çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir.”
2024 YILINDA 207 BİN 286 ADET DOĞAYA SALINDI
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre,
Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı enstitüler tarafından 2024 yılında 207 bin 286 adet Samuray arısı üretilerek 35 il, 190 ilçe ve 508 konumda salımı yapıldı.
2025 YILINDA 1 MİLYON ADET DOĞAYA SALINACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılında da 1 milyon adet Samuray arısı üretecek ve tarımsal bölgelere bırakacak.