Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, Dünya Diyabet Günü kapsamında farkındalık etkinliği düzenledi.

Terakkispor, zorlu deplasmanda 2-0’dan geri döndü Terakkispor, zorlu deplasmanda 2-0’dan geri döndü

DİYABET HASTALIĞI ÖMÜR BOYU SÜRMEKTEDİR, DİYABETLİ OLDUĞUNDAN HABERDAR OLMAYANLAR DA VAR”

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, etkinliğin ardından yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
“Diyabet, vücudun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda (insülin direnci) gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı 2015 yılı verilerine göre, 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu ve yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir.

783 milyon kişi diyabet hastası olacak!
Dünya Diyabet Günü (DDG), 160'tan fazla ülkede 1 milyardan fazla kişiye ulaşan dünyanın en büyük diyabet farkındalık kampanyasıdır. Diyabet Günü 1991 yılından beri her yıl 1922'de Charles Best ile birlikte insülini keşfeden SirFrederick Banting'in doğum günü olan 14 Kasım'da kutlanmaktadır.

‘2045 YILINDA 783 MİLYON KİŞİ DİYABET HASTASI OLACAK’

Dünya Diyabet Günü 2024-2026’nın teması ‘Diyabet ve Esenlik’ tir. Diyabet bakımına uygun erişim ve destek ile diyabetli herkes iyi yaşama şansına sahiptir. IDF (Uluslararası Diyabet Federasyonu) 'nin projeksiyonlarınagöre 2045 yılına gelindiğinde her 8 yetişkinden 1'i, yani yaklaşık 783 milyon kişi diyabet hastası olacak, bu da yüzde 46'lık bir artış anlamına gelmektedir. 
Diyabetli kişilerin yüzde 90'ından fazlasında sosyo-ekonomik, demografik, çevresel ve genetik faktörlerden kaynaklanan tip 2 diyabet vardır. Tip 2 diyabetin artışına katkıda bulunan başlıca faktörler kentleşme, yaşlanan nüfus, azalan fiziksel aktivite seviyeleri, yanlış beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo ile obezite yaygınlığıdır.

783 milyon kişi diyabet hastası olacak!

Ancak, tip 2 diyabet için önleyici tedbirler alarak ve tüm diyabet tipleri için erken teşhis ve uygun bakım sağlayarak diyabetin etkisini azaltmak mümkündür. Bu önlemler, bu durumla yaşayan kişilerin  komplikasyonlardan kaçınmasına veya bunları geciktirmesine yardımcı olabilir.
2021'de dünya çapında diyabet yaklaşık 537 milyon yetişkin (20-79 yaş) diyabetle yaşıyor. Diyabetli toplam insan sayısının 2030 yılına kadar 643 milyona, 2045 yılına kadar ise 783 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Diyabetli yetişkinlerin 4'te 3'ü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
Diyabet, kalp damar hastalıkları ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkları (ve genel olarak toplum sağlığının) iyileştirmek, değiştirilebilir davranışsal risk faktörlerinin yanı sıra hava kirliliği, diğer çevresel stres faktörleri ve inşa edilmiş çevre gibi dış faktörleri ele almak için çapraz ve tüm politikalarda sağlık yaklaşımı gerektirir. Bunların hepsi bulaşıcı olmayan hastalıklarda da ortak risk faktörleridir.  
Türkiye Diyabet Programı, diyabetin en önemli risk faktörü olan obezitenin önlenmesi amacıyla yürütülen ‘Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ ile de desteklenmektedir. Programlarımız, bakanlığımız ve ilgili paydaşlar ile birlikte kararlılıkla yürütülmektedir.”
 
ETKİNLİĞE KATILANLAR

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Sevilen Köktürk, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzmanı Dr. Pınar Menderes Turhan, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Hasan Tosun, Başhekim Yardımcısı Haktan Alcan Günerve, ile Kalite Destek Hizmetleri Müdürü Ömer Tok katıldı.

Zonguldak Haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz