Altının gram fiyatı Cuma günü yüzde 3'ün üzerinde bir düşüşle kritik eşik olan 2400 liranın altına gerilerken, borsada da düşüşler dikkat çekici boyutlara ulaştı. Peki, bu sert geri çekilmelerin nedeni ne? İşte, iki piyasada yaşanan oynaklık ve uzmanların uyarılarıyla ilgili detaylar:

Altın Piyasası Değerlendirmesi

Ons ve gram altın, Cuma günü son zamanların en büyük günlük kaybını yaşadı. Ekonomist Hikmet Baydar'a göre, ABD'de mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamının beklentileri aşması, ekonominin güçlü olduğuna dair bir işaret olarak yorumlanınca, faiz indirimleri beklentileri azaldı. Bu durum, ons altında sert satışlara neden oldu ve altın, hedeflenen seviyelere hızla geriledi. Ancak Baydar, ons altın grafiğinde belirgin bir destek seviyesi olan 2290 doların altında uzun süre tutunabileceğini düşünmüyor.

Borsa Analizi ve Uyarılar

Borsa tarafında ise, BIST 100 endeksi geri çekilmelerle birlikte son iki haftayı düşüşle tamamladı. Belgin Maviş'e göre, bu düşüşlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kripto ve borsaların vergilendirilmesine yönelik açıklamalarının etkisi var. Özellikle işlem vergisi beklentileri, satışları tetikledi. Maviş, gram altının 2400 liranın altına gerilemesinin ardından 2380-2370 bandında bir geri çekilme olması durumunda, yeniden alım fırsatları olabileceğini belirtiyor.

Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararını açıkladı!

Uzmanların Öngörüleri ve Yatırımcı Tavsiyeleri

Baydar, ons altında 2290 doların önemli bir destek seviyesi olduğunu ve bu seviyenin aşağı yönde kırılmasını beklemiyor. Maviş ise gram altının 2500 seviyesine çıkmasının zaman alabileceğini, borsada ise işlem vergisi beklentilerine dikkat çekiyor. Her iki uzman da yatırımcılara panik alımı veya satışı yapmamalarını, öncelikle karlarını realize etmelerini ve piyasa analizlerini dikkatle takip etmelerini öneriyor.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: Milliyet.com.tr