Zonguldak’ta Hayat Mahallesin tensip bendi çalışması nedeniyle 1183 yılındaki porsuk ağacı kesilmişti. 

Asılırlık ağacın kesilmesi nedeniyle vatandaşlar büyük tepki göstermişti. 

Mağaracı Engin Zaman ve beraberindekiler bugün Zonguldak Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusuna bulundu. 

Zonguldak’ın Tanınmış Simalarından Günnur Gülen Hayatını Kaybetti Zonguldak’ın Tanınmış Simalarından Günnur Gülen Hayatını Kaybetti

Adliye önünde yapılan basın açıklamana, Mağaracı Engin Zaman, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge, TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydın, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Devrim Dural, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Başkanı Doğukan Güney ve çevreciler katıldı. 

Mağaracı Engin Zaman yaptığı açıklamada,”Daha önce benden önce Ahmet Yıldız isimli bir vatandaş başvuru yapıyor. Bu ağaçların korunması için. 2006 yılında müze müdürlüğüne başvuru yapıyor. Daha sonra çevre şehircilik il müdürlüğüne başvuru yapıyor. Onunla işlemleri 2021 yılına safsaklanmış. Buradaki kurumlar topu bir birlerine atıyor. Hepsi suçlu. Hepsi büyün belgeler burada. Dördüncü müteahhide geliyor suç. Müteahhit ihaleye girmiş işini almış. İşine başlamış. İşini yapıyor. Burada yaparken Se ağacı görmüş. Bu ağacı kesmek kolay değil. Bunun onayı istemesi gerekiyordu. Müteahhit olan kişini bunu bilir ağacı kesemez. Orman işletmesi kesmesi gerek. Müteahhit izin almadan kendi kafasına göre kesiyor. 5 gün geçti bugün altıncı gün. Ağacı kesen kişinin yakalandığı ceza yediğini duydunuz mu? 5 gündür bu vatandaş kayıp. Kim olduğunu bilmiyoruz.  Müteahhit biliyoruz ağacı keseni bilmiyoruz. Bu kadar vahim bir durum. Zonguldak’ta bürokrasinin çürümüşlüğü neticesinde şehrimizde çok önemli olan turizm değerinin çok yüksek olduğunu belirttik. Maalesef bunca ihmal bunca yanlış sonucunda 1183 yıllık ağaççık kesildi.  Biz suç duyurusunda bulunacağız. Cumhuriyet Savcılığımıza. Bundan sonraki süreçte şunu istiyorum. Ağaç tamam kesildi. En azından maden müzemiz sergilenmeli. Çünkü 5 metrelik ana gövde orada duruyor. Onu alıp orman işletmesi odun deposuna kaldırmak yerine maden müzemizde gelecek kuşaklara saklayalım. Gelecek kuşaklar bu ağaç üzerinde bilimsel çalışmalar yapacak. Onlar için bu ağacın korunması gerek. Geriye kalan o vadide  kesilen 26 tane porsuk ağacı var. 800 ile 1125 yaşında ağacımız var. Bu ağaçların korunması, biran önce tabiat parkı yapılması için biz gerekli müracaatlarımızı yapacağız”dedi.

Ardından Zaman, Zonguldak Adliyesine giderek Cumhuriyet Başsavcılığına sorumluluklar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Emre Can Bayram

Editör: Emre Bayram