Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mertay Boran, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin dünyada en çok ölüme yol açan kanser türü olduğunu belirtti. Boran, “Akciğer kanseri hızlı çoğalan hücrelerden oluşur ve kontrolsüz büyüyerek vücudun farklı bölgelerine yayılabilir” dedi.

Dünyada en çok ölüme yol açan kanser! Nedeni ve önlemleri nelerdir?

Kontrolsüz Hücre Çoğalması ve Kanserin Yayılımı
Dr. Mertay Boran, akciğer kanserinin, akciğer dokusundaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluştuğunu ve hızlı büyüyen bu hücrelerin önce akciğerde ardından diğer organlarda yayılma gösterdiğini ifade etti.

Korkutan İstatistikler
Dünyadaki tüm kanserlerin %12,7’sini ve kanser ölümlerinin %18,2’sini akciğer kanserinin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Boran, erkeklerde en sık görülen, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alan kanser türü olduğunu belirtti.

Zonguldakspor’da Okan Baydemir ve Fatih Yiğit Şanlıtürk’ten sevindiren haber Zonguldakspor’da Okan Baydemir ve Fatih Yiğit Şanlıtürk’ten sevindiren haber

Belirti Vermeden İlerliyor

Sessiz Başlangıç, İleri Evrede Belirtiler
Akciğer kanserinin başlangıç döneminde genellikle belirti vermediğini vurgulayan Dr. Boran, “En yaygın belirti öksürük. Bir aydan uzun süren öksürükler mutlaka incelenmelidir” dedi. Kanlı balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ise genellikle ileri evrelerde ortaya çıkıyor.

Risk Faktörlerine Dikkat

Sigara En Önemli Etken
Sigara içmenin akciğer kanseri gelişimindeki en büyük risk faktörü olduğunu belirten Boran, sigara kullanımı süresi ve miktarının riski ciddi şekilde artırdığını söyledi. Ayrıca genetik yatkınlık ve sigara dumanına maruz kalma da önemli etkenler arasında yer alıyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Erken Tanı ile Tedavi Mümkün
Akciğer kanserinin erken dönemde teşhis edildiğinde ameliyatla tamamen tedavi edilebildiğini ifade eden Dr. Boran, cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapinin de uygulanabildiğini belirtti.

Başarıyla Gerçekleştirilen Cerrahiler
Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer kanseri ameliyatlarının başarıyla yapıldığını kaydeden Boran, “Ameliyat sonrası kemoterapi ve 5 yıllık takiplerle hastalarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesini hedefliyoruz” dedi.

Kansere Karşı Korunma ve Tarama Önerileri

Sigara İçmeyin, Düzenli Taramayı İhmal Etmeyin
Sigara içmemenin ve sigara dumanından uzak durmanın akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığını ifade eden Boran, düzenli beslenme ve sporun da bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Sigara içenlerin 50 yaşından sonra düzenli tarama yaptırmasının erken teşhiste kritik olduğunu vurguladı.

Dr. Boran, akciğer kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatarak erken tanının önemine dikkat çekti.

Sağlık Haberleri

Kaynak: İHA