Zonguldakspor Futbol Kulübü’nün efsane futbolcularının kentte söyleşiye katılacak olmaları sporseverler arasında heyecan oluşturdu.

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta Yerel Tarih Araştırmacısı Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Zonguldakspor Futbol Kulübü, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Zonguldak Şubesi, Halkevleri Kilimli Şubesi ile Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından 16 Kasım Cumartesi günü saat: 14.00’de Kilimli Halkevi’nde gerçekleştirilecek söyleşiye, Zonguldakspor’ta geçmişte futbol oynayan efsane 3 oyuncunun katılacağını söyledi.

“50 YIL SONRA BİR ARAYA GELDİLER”

Zonguldakspor-Bursa Nilüferspor maçında ilk gol sesi Zonguldakspor-Bursa Nilüferspor maçında ilk gol sesi

Eski Kilimli (Zonguldak’ın ilçesi) futbol sahasında Kilimli Spor Kulübü formasıyla çekilmiş fotoğrafları bulunan futbolcular Cafer Başaran, Orhan Ünal ve Ahmet Birdal’ın geçen yarım asırlık süreçte de bir araya gelmelerinin “tarihe not düşülmesi” gerektiğine dikkati çeken Ekrem Murat Zaman, “10.03.1951 yılında federe olan Kilimli Spor Kulübü, Zonguldak kömür havzasında en yoğun ocakların bulunduğu Kilimli bölgesindeki kentleşmenin kömür takımı olarak kuruldu. Kömürün karasından, emek ve ekmeğin simgesi başağın sarısından da rengini almıştır. Yarım asırlık sürecin ardından yani 50 yıl sonra bir araya gelen birbirinden değerli Kilimli futbol fabrikasının üç değerli öncüsü futbolcuların unutulmaz ve bugüne kadar bilinmeyen anılarına tanık olunacak dolu dolu söyleşinin keyifli olacağı aşikar” dedi. 

“SÖYLEŞİ KÜLTÜR KOKUYOR, TARİH YAZIYOR”

Ekrem Murat Zaman, şöyle devam etti:
“Bu söyleşi kültür kokuyor, tarih yazıyor. 
Kilimli Halkodası’nın, 23 Nisan 1947’de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda saat: 16.30’da temeli atıldı.
Zonguldak'ın 5 halkodasından biri olarak Cumhuriyet Bayramı’nda 29 Ekim 1947 Çarşamba günü saat: 16.00’da Kilimli Halkodası açılışı yapıldı, ne yazık ki 
1950 yılında tüm ülkedeki Halkevleri ile birlikte kapatıldı. 1960 yılından sonra UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) prensip kararı doğrultusunda Türkiye'de birçok kentte olduğu gibi Kilimli’de de aynı Halkodası binasında Türk Kültür Derneği açıldı. 
1967 yılında tarihi gümrük binasının Türk Kültür Derneği’ne verilmesinden sonra dernek Denizciler Caddesi’ndeki şimdiki binasında faaliyet göstermeye başladı. 
Bu dernek 1963 yılında yaptığı genel kurulunda adını Kilimli Halkevi olarak değiştirdi. Günümüzde Anıtlar Kurulunda Koruma Kararı bulunan (Ankara, K.T.V.K.K. 04.02.2005/294 tescilli) bu yapı, Kilimli Halkevi olarak sosyal- kültürel varlığını sürdürüyor.”

Whatsapp Image 2024 11 11 At 14.40.44

Muhabir: Orhan Akyüz