Son Dört Yılda Yatırımcı Sayısı 1 Milyondan 8,5 Milyona Yükseldi, Ancak Aralık Ayında Tersine Döndü!

Son dört yılda, borsada yaşanan büyük çalkantılara rağmen yatırımcı sayısında görülen radikal artış, aralık ayında tersine dönüş gösteriyor. Bu haftanın ilk iki gününde, borsada rekor sayıda kişi hesap kapatma kararı aldı.

Yatırımcı Sayısı Hızla Azalıyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 22 Aralık Cuma günü 8 milyon 486 bin 149 olan borsadaki hesap sayısı, sadece iki günde 590 bin 793 düşüşle 7 milyon 895 bin 356'ya geriledi. Geçen hafta sonunda ise 87 bin 327 kişi hesaplarını kapatmıştı.

Toplam Piyasa Değeri Geriliyor

Son dönemde yaşanan sert düşüşler, borsadaki toplam piyasa değerini de etkiliyor. 22 Aralık Cuma günü 10 trilyon 130 milyar TL olan borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri, 26 Aralık Salı günü itibariyle 9 trilyon 520 milyar TL'ye geriledi. Bu iki günlük dönemde toplam piyasa değeri kaybı 610 milyar TL'ye ulaştı.

Halka Arzlarda Ters Rüzgar

Elektrikler gitti, vatandaş isyan etti! Elektrikler gitti, vatandaş isyan etti!

 Borsada yatırımcı sayısındaki yükselişte etkili olan faktörler arasında, derin negatif reel faiz, hükümet teşvikleri ve "tavan tavan" giden halka arzlar yer alıyordu. Ancak seçim sonrasında faizlerdeki hızlı artış ve özellikle aralık ayında halka arzlarda beklenen getirilerin sağlanamaması, borsadan kaçışı hızlandırdı.