Rize Belediyesi’nin Kalkandere Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 dönüm arazi üzerine kurduğu geri dönüşüm tesisi, bu atıkları işleyerek mangal kömürü ve enerji üretiyor.
YILDA 30 MİLYON TL GELİR, AVRUPA'YA İHRACAT
Tesiste çay lifleri karbonla preslenerek yılda 2 bin ton mangal kömürü elde ediliyor. Bu işlem sırasında çıkan metan gazı ile saatte 0,8 megavat elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıca, 4 bin 200 metrekarelik çatıya yerleştirilen güneş panelleriyle de enerji üretimi destekleniyor. Tesisten yıllık 30 milyon TL gelir sağlanırken, üretilen kömürler Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
TÜRKİYE'DE İLK, DÜNYADA TEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Sürdürülebilir Üretim Yöntemlerinde Verimlilik” kategorisinde Türkiye 2’nciliğine layık görülen tesis, dünyada çay çöpünden mangal kömürü üreten ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıyor.
METİN: “DOĞAYA ZARAR VERMİYORUZ, SIFIR ATIK İLE ÜRETİYORUZ”
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Ankara’da düzenlenen törende ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan aldı. Metin, çay liflerinden yüzde 30 oranında mangal kömürü, yüzde 25 oranında metan gazı elde ettiklerini belirterek, “Metan gazını iç ısıda yakıt olarak değerlendiriyoruz. Güneş panelleriyle de temiz enerji üretiyoruz. Bu proje sıfır atık prensibiyle doğaya zarar vermeden üretim sağlıyor” dedi.
GELECEĞE YÖN VERECEK BİR MODEL
Belediye Başkanı Metin, bu örneğin sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde benzerinin bulunmadığını belirterek, “Ne Çin’de ne Hindistan’da böyle bir tesis yok. Bu alanda dünyada ilkiz. Teknolojiyi iyi takip ederek çay lifinden katma değerli ürünler üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.