BAŞSAVCI GÜRLEK'E YÖNELİK SUÇLAMALAR

İddianamede, Başsavcı Akın Gürlek'in terörle mücadelede görev almış bir isim olduğu ve geçmişte de terör suçlarına bakan mahkemelerde önemli görevler üstlendiği vurgulandı. Gürlek'in bu süreçte çeşitli terör örgütlerince hedef haline getirildiği, kimlik bilgilerinin ve fotoğraflarının yayınlanarak tehdit edildiği belirtildi. İmamoğlu'nun, CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın hakkında yaptığı konuşmanın, terör örgütlerine hedef gösterme ve bilgi servis etme niteliği taşıdığı iddia edildi.

Hedefi 12’den Vurdular!
Hedefi 12’den Vurdular!
İçeriği Görüntüle

HAKARET VE TEHDİT İDDİALARI

İddianamede ayrıca, İmamoğlu'nun "Bak, bak Başsavcı sana söylüyorum. Senin zihnin çürümüş de..." şeklindeki sözlerinin Başsavcı Gürlek'i küçük düşürmeyi amaçladığı öne sürüldü. Bu ifadelerin düşünceyi açıklama sınırlarını aştığı, kişinin saygınlığına zarar vermeyi hedeflediği ve sadece bir görüş beyanı olmadığı kaydedildi. İmamoğlu'nun, görevinin getirdiği konumunu kullanarak yargı organları ve mensupları üzerinde baskı oluşturmayı amaçladığı da iddianamede yer aldı.

HEDEF GÖSTERME VE ETKİLEME GİRİŞİMİ SUÇLAMALARI

İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun mahkemelerdeki kamu davalarında görevli bir bilirkişiyi alenen hedef gösterdiği ve ismini açıklayarak yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs ettiği iddia edildi. Ayrıca, İmamoğlu'nun konumunu ve nüfuzunu basın önünde aleni bir şekilde kullanarak yargı organları ve mensupları üzerinde baskı oluşturmayı ve mensubu olduğu parti lehine etki etmeyi amaçladığı da suçlamalar arasında yer aldı.

İSTENEN CEZALAR VE SİYASİ YASAK TALEBİ

Hazırlanan iddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret", "tehdit" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçlarından toplamda 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Ayrıca iddianamede, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen ve kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak, kişinin memuriyet hizmetlerinden yoksun bırakılması maddesinin de uygulanması talep edildi. Bu madde, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden, TBMM üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy ile bunların denetim ve gözetimi altındaki kurum ve kuruluşlarca verilen, atama veya seçime tabi tüm memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılmayı içeriyor.

Kaynak: İHA