Diyarbakır Kayapınar Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen toplantıya, Batman, Bingöl, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak illerindeki gazete ve internet haber sitesi temsilcileri katıldı. Toplantıda 2025’in ilk 3 ayında Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yayınlara 33 milyon lirayı aşan devlet desteği sağlandığı açıklandı.

I M G 0110

“MESLEĞİN SAHİPLERİ SORUMLULUK ALMALI”
Gazetelerin satış rakamlarında ve etki gücünde yaşanan düşüşün resmi ilan kaybına neden olduğunu vurgulayan Erkılınç, bu durumun yalnızca ilanların değil, reklamların da farklı mecralara yönelmesine sebep olduğunu söyledi. “Aranızdaki yanlışları düzeltmeden veya çemberin dışına çıkarmadan ilerleyemeyiz” ifadeleriyle meslektaşlarına çağrıda bulundu.

“HABER SİTELERİNDEN SADECE SAMİMİ GAZETECİLİK BEKLEDİK”
İnternet haber siteleriyle ilgili konuşmasında, 2022’de yapılan Basın Kanunu değişikliğine değinen Erkılınç, sitelere tanınan hakları hatırlattı. Özlük hakları, basın kartı, protokol gibi birçok kazanımın verildiğini ifade ederek, buna karşılık sadece “samimi, nitelikli gazetecilik” beklendiğini söyledi. Ancak bazı sitelerin bu güveni kötüye kullandığını, mevzuatı suistimal ederek Kurumu yanıltmaya çalıştıklarını belirtti.

Bir deprem daha! İstanbul'dan sonra o il sallandı!
Bir deprem daha! İstanbul'dan sonra o il sallandı!
İçeriği Görüntüle

I M G 0111

“ARAMA MOTORUNDAN PARA KAZAN AMA BENİ YOK SAYMA”
Arama motorlarıyla kurulan ilişkinin tek taraflı kazanç üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Erkılınç, bu durumu “Concorde Sendromu”na benzetti. Söz konusu sendromun, kaybeden tarafın zararına rağmen mücadeleden vazgeçememesi anlamına geldiğini belirten Erkılınç, “Arama motorları sizi dışlıyorsa önce neyi yanlış yaptığınızı sorgulayın” dedi. Gerçek dışı içerikler ve özgün olmayan haberlerin algoritmalar tarafından cezalandırıldığını hatırlattı.

“BİZİM MAĞDUR SİTELERİMİZ NE YAPIYOR?”
Erkılınç, özgünlükten uzak içerikler üreten sitelerin sürekli aynı başlıklarla gündem yaratmaya çalıştığını, bu yaklaşımın algoritmalar tarafından olumsuz karşılandığını belirtti. “İki günde bir ‘hurda araçta ÖTV indirimi’, üç günde bir ‘emekliye zam müjdesi’ başlığı atarak güven kazanılamaz” dedi.

“GERÇEK PROFİL, ÖZGÜN İÇERİK, KALİTE VURGUSU”
Arama motorlarının öncelik verdiği kriterleri hatırlatan Erkılınç, “Profilinizin gerçek olması, içeriklerinizin kaliteli ve güvenilir olması isteniyor. Bunu sağlayamazsanız sistem sizi dışarıda bırakır” dedi. Bu kriterlere uyan bazı haber sitelerinin ise algoritma değişikliklerinden etkilenmeden yoluna devam ettiğini söyledi.

“ARAMA MOTORLARINA GÜVENMEK YERİNE SÜRDÜRÜLEBİLİR STRATEJİLER ŞART”
Bazı internet sitelerinin trafik elde etmek için ayda yüz binlerce lira harcadığını söyleyen Erkılınç, “Bu tür harcamalar kalıcı değil, taşıma suyla değirmen dönmez. Gerçek gazetecilikle kazanılan sadık okur, reklamdan çok daha değerlidir” ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ TRENDE ISRAR EDENLER DÖNÜŞ MALİYETİNİ KATLANARAK ÖDER”
Konuşmasının sonunda yayıncılara seslenen Erkılınç, “Yanlış trene bindiğinizde ilk istasyonda inin. Mesafe arttıkça geri dönüş maliyeti de artar. Arama motorlarına bağımlı kalmak yayıncıyı zayıflatır, çözüm nitelikli ve dürüst içerikten geçer” diye konuştu.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM
Toplantıya BİK Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ile Diyarbakır Bölge Müdürü Ali Nuhoğlu da katıldı. Antalya’da başlayan bölge toplantılarının ikinci turu, Adana, Gaziantep ve Malatya’nın ardından Diyarbakır’daki buluşmayla sona erdi.

Kaynak: Bülten