KGK Heyeti, Moldova ve Gagavuzya'da medya işbirliği için adım attı!

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt önderliğindeki KGK heyeti, Moldova ve Gagavuzya'yı ziyaret ederek medya işbirliği ve çalıştayı için ilk adımı attı. Bu ziyaret, kültürel etkileşimi artırmak ve medya sektöründe işbirliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.

GÖRÜŞMELER VE KARŞILIKLI ETKİLEŞİM

Engelliler Derneği Başkanı açıkladı! 5 engelli personel alacaklar Engelliler Derneği Başkanı açıkladı! 5 engelli personel alacaklar

KGK heyeti, Moldova'nın başkenti Kişinev'de kültür ve sanat temalı Moldexpo'ya katılarak Gagavuzya standını ziyaret etti. Standta Gagavuzya Devlet Başkanı Evghenia Gutul ile görüşen heyet, bölgenin kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı buldu. Başkan Gutul tarafından yöresel kıyafetler hediye edilen heyet, geleneksel Türk lezzetleriyle ağırlık gördü.

KGK Heyeti, Moldova ve Gagavuzya'da medya işbirliği için adım attı!

GAGAVUZYA'NIN TÜRKİYE BAĞLARI

Gagavuzya'da gerçekleştirilen ziyaretlerde, KGK heyeti bölgenin Türkiye ile olan kültürel ve tarihsel bağlarını yakından inceleme fırsatı buldu. Türkiye'nin bölgeye olan yatırımları ve TİKA tarafından gerçekleştirilen projeler heyetin dikkatini çekti. Özellikle Komrat'ta TİKA tarafından inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi ve spor tesisleri, Türkiye'nin bölgeye verdiği önemi gösterdi.

KGK Heyeti, Moldova ve Gagavuzya'da medya işbirliği için adım attı!

MOLDAVA VE GAGAVUZYA'DAKİ TOPLUMSAL DİNAMİKLER

Heyet, Moldova ve Gagavuzya'daki toplumsal dinamikleri de inceledi. Moldova'nın Ukrayna-Rusya savaşı sonrası yaşadığı bölünmüşlük ve dil çatışmaları, ziyaretin önemli gündem maddelerinden biriydi. Gagavuzya'da Türkçe'ye yakın bir dilin konuşulması ve Türkiye ile güçlü bağların bulunması, bölgenin Türk medyası için önemini artırdı.

MEDYA İŞBİRLİĞİ VE GELECEK PLANLARI

KGK heyeti, ziyaret sırasında Gagavuzya'da bulunan KGK Temsilcisi Gazeteci Dimitri Kalak ile bir araya gelerek, karşılıklı medya ziyaretlerini planladı. İki ülke gazetecilerinin etkileşimini artırmayı hedefleyen bu çalışma, 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan ziyaretlerle daha da güçlenecek.

KGK Heyeti, Moldova ve Gagavuzya'da medya işbirliği için adım attı!

Mehmet Ali Dim temaslarının ardından Gagavuzya'nın tek televizyonu olan GRT TV Gün Gündem Programı'na konuk oldu ve Gazeteci Polina Barbova'nın sorularını yanıtladı:
 
- İlk defa mı Gagavuzya'ya geliyorsunuz? Burayı nasıl buldunuz?
İlk defa Moldova ve Gagavuzya'ya geldim. Benden daha önce Küresel Gazeteciler Konseyi Başkan Vekili Sayın İsmail Bayazıt burada bulundu. Devlet başkanı Bayan Gutul'un da yakın dostudur kendisi. Bayan Gutul bizi çok güzel karşıladı. Gördüm ki tüm kültürümüz aynı. Her şeyiyle Türk kokan bir şehirdeyiz.
 
- Türkiye halkı Gagavuzlar ile ilgili ne düşünüyor?
Gagavuz halkı Türkiye'de biliniyor ama tüm halkın bildiği bir kavram değil. Bizim medyamızda burası ile ilgili çok ciddi haberler yapılmıyor. Biz İsmail Bayazıt Bey ile de konuştuk. Mesela Türkiye'den buraya bir gazeteci grubu getirebiliriz. Sizden de Türkiye'ye götürebiliriz. Fakat Türkiye Türkçe'sini baz alırsak Azerbaycan ve Gagavuzya en iyi Türkçe konuşan milletler. Herkesle çok rahat konuşup anlaştık.
 
- Burada ne gibi projeleriniz var?
Biz buraya tamamen fuar vesilesiyle geldik. Hem Gagavuzya standını ziyaret edelim hem de Türkiye neler yapıyor onu da bir görelim istedik. Türkiye dünyada birçok topluma yardım eden bir ülke hatta sıralamada dünyada üçüncü sırada. Gördük ki Türkiye'ye yakışan çok büyük hizmetler var. Mesela Recep Tayyip Erdoğan Eğitim tesisi ve spor tesisleri çok büyük ve güzel bir külliye olmuş. Bunlar çok değerli yatırımlar. Sizden öğrendiğim kadarıyla da buradaki bütün cihazlar da TRT tarafından hibe edilmiş. Bu da Türkiye'nin izini gösteriyor.
 
- Buradaki gazeteciler zor durumda, onlara ne önerirsiniz?Gaga
Dünya'da son 10 yılda gazetecilik mesleğinde baskının her açıdan arttığı bir süreci yaşıyoruz.  Tüm dünyada bu böyle. Özgürüz diyen ülkelerde bile medyanın ciddi manada baskı altında olduğunu görüyoruz. Sosyal medya dediğimiz uygulamalar zaten geleneksel medyayı ciddi manada kuşatmış durumda. Bu durumu daha da perçinliyor. Devletleri yönetenler tarafından da fırsat biliniyor. Medyayı bekleyen en büyük tehlike de sosyal medya. Geleneksel medyanın ilerleyen süreçte daha da ilerleyeceğini düşünüyorum çünkü bazı sosyal medya uygulamaları engelleniyor. Faydasından çok zararı olduğu görülüyor. Geleneksel medyada insanlar doğru bilgiyi alıyor. Sosyal medya kendi işlevine dönmezse 10 yıl içinde geleneksel medyanın yok olacağını düşünüyorum.
 
- Gazetecilere bir nasihat verir misiniz?
Sosyal medyanın daha doğru kullanılması noktasında halkımızı uyarmamız gerekiyor. Geleneksel medyaya bakarak rotalarını çizmeleri gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Yapılan paylaşımları herkes doğru kabul ediyor. Onun yanlış olduğunu herkesin geleneksel medyaya bakarak anlaması gerekiyor. Gerçek kaynak geleneksel medyadır. 
 
- Türkiye, Moldova ve Gagavuzya ilişkileri nasıl?
Moldova ile turizm ilişkilerimiz çok iyi. Moldova'nın Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki bakış açısı da Türkiye'ye benziyor. Dengede duran bir politikası var. Ancak önümüzdeki süreçte isteriz ki Gagavuzya ve Moldova ilişkileri daha sıcak hale gelsin. Türkiye bu konuda insiyatif üstlenebilir. Tabii Moldova'nın hedefleri var. Avrupa Birliği'ne girmek istiyor. Gagavuzya için de bağımsızlık çok önemli. Umuyoruz ki ilerleyen süreçte ilişkiler gelişir.

İbrahim Yıldız

Gündem Haberleri