İKİNCİ KEZ SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ YAPILDI
Emeğin başkenti kömür kent olarak da bilinen Zonguldak’ın gazetecilerinden Orhan Akyüz’ün haberine göre, TED Zonguldak Koleji Mezunlar Derneği’nce kentteki kolejin kuruluşunun 67. yılı dolayısıyla 10. 20. 30. 40. 50. ve 60. yılı dönemi mezunları için 24 Mayıs 2025 Cumartesi günü plaket ve balo töreni düzenlendi, tanınmış yazarlardan
Ekrem Murat Zaman’ın yanı sıra Ufuk Çeyrek Ural’ın aynı gün Zonguldak Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından Zonguldak Belediyesi Refik Fenmen Okuma Salonu’nda gerçekleştirilen
kitaplarının imza gününe katılamayan 50. ve 60. dönemden Ural’ın arkadaşlarının talebi üzerine bugün (25 Mayıs 2025 Pazar) Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanlığı binasında ikinci kez söyleşi ve kitaplarının imza günü yapıldı.
KOLEJİN 001 NUMARALI İLK ÖĞRENCİSİ DE KATILDI
Bu arada söyleşi ve imza gününe, kolejin 001 numaralı ilk öğrencisi Ufuk Muhsinoğlu’nun da katılması sürpriz oldu.
KOLEJİN KURUCU TEMSİLCİSİ BURÇİN BAHADIR, ALDIĞI KİTAPLARI YAZARLARA İMZALATTI
TED Zonguldak Koleji Kurucu Temsilcisi Burçin Bahadır’ın da kitaplarını aldığı yazarlara imzalatarak sohbet ettiği ve fotoğraf çektirdiği görüldü.
PÜR DİKKAT DİNLEDİLER
MMO Zonguldak Şube Başkanlığı binasında
25 Mayıs 2025 Pazar günü düzenlenen ve saat 13.00’de başlayan tanınmış yazarlar Zonguldak Endüstri Tarihi Araştırmacısı ve Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman ile Avukat Ufuk Çeyrek Ural’ın ortak çalışması “Üç Nesil Mükellef”in yanı sıra ayrıca Ufuk Çeyrek Ural’ın “Göç Ailesiz Bırakınca” isimli kitaplarının imza günü öncesinde soru ve cevaplı keyifli söyleşiyi katılımcıların pür dikkat dinledikleri gözlemlenirken, programın moderatörlüğünü ise Zonguldak Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Üyesi Mustafa Can Erdem yaptı.
YAZARLARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRDİLER
Öte yandan söyleşinin ardından programa katılanlar, aldıkları kitapları birbirinden değerli yazarlar Ufuk Çeyrek Ural ile Ekrem Murat Zaman’a imzalatarak fotoğraf çektirdiler, ayrıca sohbet ettiler.
“ÜÇ NESİL MÜKELLEF” KİTABI, MADENCİLİK TARİHİNE DAMGA VURUYOR
Kitapta, İkinci Dünya Savaşı döneminde getirilen Zonguldak kömür havzasına özgü mükellefiyet (zorunlu çalışma) konusu kaynağından başlayarak ele alınıyor. Zonguldak madencilik tarihine damga vuran ve dönemler halinde dededen toruna uygulanarak geleneğe dönüşen mükellefiyet, yazarların madenci ve hukukçu kimlikleriyle irdeleniyor, ocaklar söndürecek kadar dramatik olaylar bu kitapta anlatılıyor. “Üç Nesil Mükellef”i okurken dünyadaki değişimlerin bir domino etkisiyle ülkemizi de nasıl içine aldığını, taş kömürü havzasına Osmanlı’nın yaklaşımı ile Cumhuriyet döneminin yaklaşımı arasındaki farkı görüyorsunuz.
YAZAR UFUK ÇEYREK URAL’IN, “GÖÇ AİLESİZ BIRAKINCA” KİTABINDA GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜ ANLATILIYOR
Bu arada “Göç Ailesiz Bırakınca” isimli romanın da yazarı Ufuk Çeyrek Ural, kitabında Gürcistan’ın Acara bölgesinden Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan yakından tanıdığı bir ailenin gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Ailenin göçü, 93 Harbi olarak da anılan 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında, Rusya’nın Kuzeydoğu Anadolu’da doğrudan doğruya toprak kazancıyla başlıyor. Kitapta, Rusya’ya bırakılan bu topraklardaki Türklerin yıllar boyu çektikleri acılara, hayata tutunmaya çalışırken süregelen savaşların aileyi nasıl darmadağın ettiğine ve küçücük bir çocuğun kendi yaşam savaşını verirken ailesiz büyümesinin ilerideki yaşamını nasıl etkilediğine tanık oluyoruz. Ailenin, Acara’dan Zonguldak’a dek uzanan ve yüzyıllık bir zaman dilimi içinde yaşadıklarını okudukça kimi zaman hüzünleniyor, kimi zaman seviniyor, kimi zaman hayrete düşüyoruz. Savaşın acımasızlığını, barışın ve aile birliğinin önemini “Göç Ailesiz Bırakınca” romanında daha iyi anlıyoruz.
EKREM MURAT ZAMAN KİMDİR?
Zonguldak’ta 1956 yılında doğan Ekrem Murat Zaman, Zonguldakspor’un futbolcusu olarak Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin sporcu kadrosunda 1976 yılında iş hayatına başladı. Zonguldak Meslek Yüksek Okulu Maden Bölümü’nün 1977 yılında verdiği ilk mezunlarından olan Ekrem Murat Zaman, maden teknikeri olarak 1983 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) kuruluş sürecinde teknik kadroya geçti.
Ekrem Murat Zaman, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Zonguldak Mühendislik Fakültesi Maden Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayarak maden mühendisi oldu, yaşam boyu sürecek Zonguldak kent kültürü çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkardığı birbirinden kıymetli kitaplarından “Zonguldak Kömür Havzasının İki Yüzyılı” adlı kitabı 2004 yılında yayımlandı, bu kitabın geliştirilmiş şekli olan “Zonguldak İnsan Mekan Zaman” adlı kitabı ise 2012 yılında yine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
(TMMOB) Maden Mühendisleri Odası (MMO) yayını olarak yayımlandı, “Kömürün Çocukları” adlı bu kitabında ise madencilik faaliyetlerinden başlayarak günümüze kadar geçen süreçte taş kömürü havzasının ülke kalkınmasındaki payını ve gelişimini, Zonguldak’ın madencilik okulunu ve o okulun madencilik tarihindeki önemini anlatıyor. Ekrem Murat Zaman’ın kitapları dışında, araştırmalarının ürünü olan Zonguldak kömür havzasının işletmecilik tarihi ve Zonguldak kentinin tarihiyle ilgili TMMOB mühendislik mimarlık öyküleri kitaplarında ve MMO yayınlarında araştırma yazılarıyla yerel dergi ve gazetelerde makaleleri yayımlandı.
UFUK ÇEYREK URAL KİMDİR?
Ufuk Çeyrek Ural; doğduğu Zonguldak’ta eğitim hayatına Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) Yayla Özel İlkokulu ve TED Zonguldak Koleji’nde başladı, 10. sınıftan sonra İstanbul’da Şişli Terakki Lisesi’nden 1975’te mezun oldu, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi ve üniversiteye başlamasıyla birlikte Zihni Denizcilik’te iş hayatına adım attı.
TÜRKİYE’NİN İLK KADIN GEMİ KİRALAMA BROKERİ
Hukuk Fakültesi’nden 1980’de mezun olarak stajını tamamlayan Ufuk Çeyrek Ural, denizcilik sektöründe “Türkiye’nin İlk Kadın Gemi Kiralama Brokeri” olarak kazandığı deneyim ve ulaştığı konum nedeniyle avukatlık yapmayarak sektörde kalmayı tercih etti, 33 yıl süren bu kariyer sürecinde brokerlik, yöneticilik ve Türk Deniz Eğitim Vakfı’nda (TÜDEV) eğitmenlik yaptı.
Emekliliğin ardından eşiyle birlikte Karabük’ün Safranbolu ilçesine yerleşip 200 yıllık bir konağı restore ederek butik otel açan Ufuk Çeyrek Ural, 10 yıl süren bu süreçte avukatlık da yaptı.
Ufuk Çeyrek Ural, 2016’da torunu Can’ın doğumu ile İstanbul’a döndü ve bir süre profesyonel hayattan uzak kaldı, 2020’de tekrar denizcilik sektörüne dönse de pandemideki evden çalışma düzeni kendisine uygun olmadığından ayrıldı, tüm bu yaşam yolculuğunu, mesleki deneyimlerini ve anılarını torununa bir miras bırakma amacıyla kaleme aldığı “Yolun Açık Olsun” adlı kitabında paylaştı.
BİRBİRİNDEN KIYMETLİ KİTAPLARI
Ufuk Çeyrek Ural’ın, 2021’de “Yolun Açık Olsun”, 2025’de “Göç Ailesiz Bırakınca” ve yine 2025’de “Üç Nesil Mükellef” kitapları okuyucularla buluştu.