Biz de sizlere Kastamonu pastırması mı Kayseri Pastırması mı diye sorarak anket başlattık.

Sizde anketimize katılarak görüşünüzü ve hangi ili seçtiyseniz nedenini bildirebilirsiniz.

Anket


Sizce nerenin pastırması? Kayseri mi, Kastamonu mu?

Ankete Katıl

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kayıt altına alınan ve coğrafi işaret tescili olan bu iki pastırmayı birbirinden ayıran, bölgelerine has özellikler var. İşte Kastamonu ve Kayseri pastırmasının kendine has özellikleri;

KASTAMONU PASTIRMASI

- Kastamonu yaylalarında beslenen 2-2.5 yaşındaki büyükbaş hayvanların etleri kullanılıyor. Hayvanın en değerli kısmı olan sırt, kontrfile, bonfile ve antrikot etlerinden sırt, kuşgömü ve şekerpare gibi 1’inci sınıf pastırmalar üretiliyor.

- Mikrobiyal aktivite riski yüksek olduğu için etler kayatuzunda 3 gün bekletiliyor. Suyunun büyük oranda kaybedilmesi sağlanıyor. Sayvan denen tel örtülerle kapatılan açık alanlarda, askıda, Ilgaz Dağı’nın esintisiyle kurutuluyor.

- Çemenleme işleminde coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağı kullanılıyor.

- Tüketime hazır hale gelen Kastamonu pastırması, keskin bıçaklarla, makine kullanmadan zar gibi incecik kesiliyor.

KAYSERİ PASTIRMASI

Balık tutarken hayatını kaybetti! Balık tutarken hayatını kaybetti!

- Sığır etinin pastırmalık bölümleri ustalar tarafından iri taneli kayatuzuyla tuzlanıyor. 1 gün bekletildikten sonra bol suyla yıkanıyor ve hava şartlarına göre 3-5 gün birinci kurutma işlemi yapılıyor.

- Etler üst üste koyarak sıkıştırılıp 5-6 saat daha bekletiliyor. Sonra açık havada 2-4 gün süren ikinci kurutma işlemi gerçekleşiyor.

- 5 milimetreyi geçmeyecek kalınlıkta çemen tabakası sürüldükten sonra üçüncü kurutma da 1-2 gün sürüyor.

- Kayseri’nin gündüzleri sıcak, geceleri serin esen rüzgârıyla şekillenen iklimi pastırmanın en uygun şekilde kurumasını sağlıyor.