Türkiye’nin ilk vilayeti olma özelliğine sahip olan ve Zonguldak ilinin de var oluşuna imzasını atan Karaelmas diyarının kömür kentinde son günlerde yaşanan gelişmeler “TTK nereye gidiyor?” sorusunu gündeme taşıdı.

Türkiye’nin ilk vilayeti olma özelliğine sahip olan ve Zonguldak ilinin de var oluşuna imzasını atan Karaelmas diyarının kömür kentinde son günlerde yaşanan gelişmeler “TTK nereye gidiyor?” sorusunu gündeme taşıdı.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak bilinen Zonguldak’ın maden ocaklarında 70’li yıllarda 40 bin işçi çalışırken ve dağ taşın kömür fışkırdığı bu kentte ülkenin değişik bölgelerinden gelen vatandaşlar Zonguldak’ın kurulmasında öncülük etmişlerdi.

30 bin nüfuslu olarak kurulduğu belirtilen Zonguldak yer altından çıkartılan binlerce ton kömür cevheriyle zenginleşmiş ve çok cazip bir şehir haline dönüşünce yıllar içerisinde de bugünün 19 mahallesine yerleşen insanlarla 600 bine dayanan kocaman bir şehir haline geldi.

Aybaşı geldiğinde ve çalışan işçiler maaşlarını aldıklarında Zonguldak caddeleri maden işçileriyle dolup taşardı. Kimileri ocaktan çıkıp maaşlarını alıp kömür tozlu siyah elbiseleriyle vede yüzündeki kömür tozlarıyla ekmek parasının nasıl kazanıldığını caddelerde dolaşarak elbiseleri ve yüzleri kara olsa da içimizi aydınlatırdı.

Çünkü onlar bu şehrin gelişmesi ve kalkınmasında ve ülke ekonomisine yaptığı büyük katkılarla en büyük alkışı hak eden madencilerdi. O günleri yaşım gereği gören ve yaşayan birisi olarak TTK’nın şimdiki geldiği duruma gerçekten çok üzülüyorum.

Bu kurumun ekmeğini yiyen bu şehre katkı veren dedelerimiz babalarımız sayesinde Zonguldak’ta yaşam savaşı veriyoruz. Onlar vazifelerini en iyi şekilde yaptı rahmetli olanlara ve bu madenlerde hayatını hiçe sayarak ekmek parası uğruna yaşamını yitiren her kim varsa hepsine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu kadar zorlukların altında kurulan Zonguldak şehrinin geldiği noktaya bir bakar mısınız?

Madenlerde kömür fışkırırken ve madencilerin cirit attığı Karaelmas diyarında neler konuşuluyor neler. 7-8 bin işçi sayısıyla ayakta durmaya çalışan ve hatta can çekişen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) nereye gidiyor? sorusu gündemden düşmüyor.

Kapandı kapanacak veya özelleştirilecek tartışmalarının bitmediği TTK’da şimdi de çok çarpıcı bir gündem şehirde bomba etkisi yaptı.

“Kömür kentinde alarm” çanları çalmaya başladı. Siyasi partilerde sık sık gündeme gelen bu durum hakkında CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz geçtiğimiz günlerde sık sık TTK’nın geldiği ve getirilmeye çalışıldığı sona durum hakkında detaylı açıklamalar yaparak yetkilileri uyarmıştı.

Buna karşılık AK Parti kurmayları da TTK’nın kapatılmasının mümkün olmayacağını ifade ederek açıklamalar yapsa da Kozlu, Karadon ve Üzülmez müesseselerinde geçici kapatma kararlarının alınması şehirde çok büyük tepki çekti.

Nitekim bu durumla ilgili olarak, CHP İl Başkanı Devrim Dural, yaptığı açıklamada “TTK bünyesindeki Kozlu, Karadon ve Üzülmez müesseseleri için alınan geçici kapatma kararlarının kamuoyunda büyük endişe yarattığını “söyledi.

Geçtiğimiz yıl benzer bir kararın Armutçuk’ta da alındığını ve ardından “yanlışlıkla alındı” denildiğini hatırlatan Dural, “Bu kararlar özelleştirmenin ayak sesleri olabilir,” diyerek uyarıda bulundu.

Bu olumsuzluklar gündemde dolaşırken Genel Maden İşçileri Sendikasının da kamuoyunu rahatlatıcı açıklamalar yapmasının önemli olduğunu da ifade eden maden işçileri geleceklerinden endişe duyduklarını söylüyor.

Sadece yapılan açıklamalarla TTK’da gündem sürekli değişiyor ancak bu kurumun kapanması veya özelleşmesi demek bu şehre yapılan en büyük kötülük olacaktır diye de yazıma nokta koyarken, bu kurumun ekmeğini yiyen ve emekli olan birisi olarak TTK’yı yaşatın ve şehit madencilerin kemiklerini sızlatmayın. Kalın sağlıcakla.