Sahiplenme İsteği ve Tehlike Algısı

 Anadolu çoban köpeği üreticisi Çetin Türkoğlu, köpek saldırılarının altında yatan nedenler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Türkoğlu, sokak köpeklerinin bulundukları alanı sahiplenme isteğinin, köpek saldırılarının temel sebeplerinden biri olduğunu belirtti. İnsanların bu alanlara girdiklerinde, köpeklerin sahiplenme içgüdüsüyle agresif davranabileceğini ifade etti. Ayrıca, köpeklerin elinde veya sırtında taşıdıkları çantaları ve eşyaları tehdit olarak algılayabileceğini, açlık durumunda agresifleşebileceklerini ve çiftleşme dönemlerinde daha agresif olabileceklerini söyledi.

Köpek saldırıları sırasında alınabilecek önlemler konusunda Türkoğlu, köpekten kaçmamanın, göz temasından kaçınmanın, çömelip köpeğin hizasına inmenin ve panikle kaçmamanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, köpekler arasında saldırı durumlarında mümkünse köpeklerin birbirine zarar vermesini önlemek için dikkatli davranılması gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda, İstanbul'da bir parkta köpek gezdirirken etraftaki diğer köpeklerin saldırısına uğrayan bir vatandaşın yaşadığı olaya da değinen Türkoğlu, bu tür durumlarda küçük köpeklerin kucağa alınmasını ve köpeklerin olduğu alandan uzak durulmasını önerdi.

Şehit ateşi Bartın'a düştü! Şehit ateşi Bartın'a düştü!

Köpek saldırılarının önüne geçilebilmesi için yetkililerin acil bir çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yapan Türkoğlu, sokak köpeklerinin rehabilite edilmesi çağrısında bulundu. Gece gezen sokak köpeklerinin insanlar için bir tehlike oluşturabileceğini belirterek, konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Milliyet Gazetesi