Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bugün yaptığı açıklamada, 2023'ten itibaren etkisini gösteren yüksek sıcaklıklardan sorumlu olan El Nino iklim düzeninin şu anda zayıfladığını, ancak önümüzdeki aylarda küresel iklimi etkilemeye devam edeceğini belirtti. Açıklamada, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının neden olduğu sıcaklık artışının devam edeceği vurgulandı.

WMO, "Mart ve mayıs ayları arasında neredeyse tüm kara alanlarında normallerin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor" uyarısını yaparak, gelecek dönemde sıcak hava dalgalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

"HER AY YENİ BİR SICAKLIK REKORU KIRILDI"

Örgütün Genel Sekreteri Celeste Saulo, konuyla ilgili olarak, "Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir aylık sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu. El Nino, bu rekor sıcaklıklara katkıda bulundu, ancak ısıyı hapseden sera gazları tartışmasız ana suçludur" dedi.

Meteorolojiden uyarı üstüne uyarı! Nefes almak zorlaşacak! Meteorolojiden uyarı üstüne uyarı! Nefes almak zorlaşacak!

El Nino'nun genellikle her 2 ila 7 yılda bir meydana geldiği ve ortalama olarak 9 ila 12 ay sürdüğü hatırlatıldı. Bu doğal iklim düzeninin, orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzeyinin ısınmasıyla ilişkili olduğu ve dünyanın farklı bölgelerinde hava ve fırtına düzenlerini etkilediği belirtildi. Ancak, bu olayın insan faaliyetleri nedeniyle değişen iklim bağlamında gerçekleştiği vurgulandı.

İbrahim Yıldız

Gündem Haberleri