Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından bugün (24 Mayıs 2025 Cumartesi) Zonguldak Belediyesi Refik Fenmen Okuma Salonu’nda düzenlenen yazarlar Zonguldak Endüstri Tarihi Araştırmacısı ve Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman ile Avukat Ufuk Çeyrek Ural’ın ortak çalışması “Üç Nesil Mükellef”in yanı sıra ayrıca Ufuk Çeyrek Ural’ın “Göç Ailesiz Bırakınca” isimli kitaplarının imza günü öncesinde yoğun katılımlı gerçekleştirilen soru ve cevaplı keyifli söyleşinin moderatörlüğünü, Zonguldak Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Üyesi Mustafa Can Erdem yaptı.
YAZARLARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRTİLER
Saat 14.00’de başlayan programda, söyleşinin ardından vatandaşların aldıkları kitapları birbirinden değerli yazarlara imzalatarak fotoğraf çektirdikleri gözlemlendi.
BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN ERDEM, SÖYLEŞİYE KATILDI
Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ile Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Birhan Şahin, söyleşiye katılarak yaptıkları konuşmada duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
Bu arada söyleşiye, Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kürşat Çoşgun da katıldı.
MMO’DA DA YARIN İMZA VE SÖYLEŞİ GÜNÜ YAPILACAK
Bu arada her iki yazarın yarın (25 Mayıs 2025 Pazar) Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanlığı binasında saat 13.00’de imza ve söyleşi günü yapılacağı öğrenildi.
“ÜÇ NESİL MÜKELLEF” KİTABI, MADENCİLİK TARİHİNE DAMGA VURUYOR
Kitapta, İkinci Dünya Savaşı döneminde getirilen Zonguldak kömür havzasına özgü mükellefiyet (zorunlu çalışma) konusu kaynağından başlayarak ele alınıyor. Zonguldak madencilik tarihine damga vuran ve dönemler halinde dededen toruna uygulanarak geleneğe dönüşen mükellefiyet, yazarların madenci ve hukukçu kimlikleriyle irdeleniyor, ocaklar söndürecek kadar dramatik olaylar bu kitapta anlatılıyor. “Üç Nesil Mükellef”i okurken dünyadaki değişimlerin bir domino etkisiyle ülkemizi de nasıl içine aldığını, taş kömürü havzasına Osmanlı’nın yaklaşımı ile Cumhuriyet döneminin yaklaşımı arasındaki farkı görüyorsunuz.
YAZAR UFUK ÇEYREK URAL’IN, “GÖÇ AİLESİZ BIRAKINCA” KİTABINDA GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜ ANLATILIYOR
Bu arada “Göç Ailesiz Bırakınca” isimli romanın da yazarı Ufuk Çeyrek Ural, kitabında Gürcistan’ın Acara bölgesinden Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan yakından tanıdığı bir ailenin gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Ailenin göçü, 93 Harbi olarak da anılan 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında, Rusya’nın Kuzeydoğu Anadolu’da doğrudan doğruya toprak kazancıyla başlıyor. Kitapta, Rusya’ya bırakılan bu topraklardaki Türklerin yıllar boyu çektikleri acılara, hayata tutunmaya çalışırken süregelen savaşların aileyi nasıl darmadağın ettiğine ve küçücük bir çocuğun kendi yaşam savaşını verirken ailesiz büyümesinin ilerideki yaşamını nasıl etkilediğine tanık oluyoruz. Ailenin, Acara’dan Zonguldak’a dek uzanan ve yüzyıllık bir zaman dilimi içinde yaşadıklarını okudukça kimi zaman hüzünleniyor, kimi zaman seviniyor, kimi zaman hayrete düşüyoruz. Savaşın acımasızlığını, barışın ve aile birliğinin önemini “Göç Ailesiz Bırakınca” romanında daha iyi anlıyoruz.