Yıllardır Zonguldak ile Japonya arasında köprü kurmaya çalışan Zonguldaklı işinsanı Murat Ensici'nin girişimleriyle 2013 yılında Japonya'da düzenlenen "Zonguldak tanıtım günü" etkinliğinde Zonguldak fındığının tanıtılmasıyla ilgili büyük gayret gösterilmişti. 

Dünya genelinde üretilen fındığın büyük oranının Japonya'da tüketildiği, buna rağmen dünyada fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'nin Japonya'ya hiç fındık ihracatının bulunmadığını ifade eden Zonguldaklı işinsanı Murat Ensici, 2013 yılında Zonguldak'tan ihracatın yapılmasıyla ilgili girişimlerde bulunmuştu.

JAPON YETKİLİLER ZONGULDAK FINDIĞINI BEĞENMİŞTİ

Japonya'nın fındık ihtiyacının dost Türkiye yerine Türkiye'den fındığı alan İtalyan firmalarından karşılandığını, 2013 yılında Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Alper ve Erçal Fındık firmaları yetkililerine hatırlatan Ensici, Japonya'daki "Zonguldak tanıtım günü" etkinliğinde fındığı tanıtma davetinde bulunmuştu.

Uzunmehmet’in hayatı beyaz perdeye taşınacak! Ünlüler Zonguldak’a geliyor Uzunmehmet’in hayatı beyaz perdeye taşınacak! Ünlüler Zonguldak’a geliyor

Alper ve Erçal Fındık firmaları sahipleri ise daveti ciddiye almamış, etkinliğe katılmamış ona rağmen Alaplı'dan alınan fındık numuneleri Japonya'daki "Zonguldak tanıtım günü" etkinliğinde konuklara tattırılmış ve çok beğenilmişti. 

Firma yetkilileri iletişimi devam ettirmediğinden Zonguldak 10 yıl önce Japonya'ya direk fındık satma fırsatını kaçırdı. 

ZONGULDAK'IN 10 YIL ÖNCE KAÇIRDIĞI JAPONYA FIRSATINI GİRESUN DA KAÇIRIR MI?

Zonguldak'ın yaklaşık 10 yıl önce kaçırdığı fırsatı şimdi Giresun yakaladı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen proje kapsamında Japonya’nın önemli kuruyemiş ithalatçısı 5 firmadan oluşan heyet fındık ve mamulleri ihracatçısı 12 Türk firması Giresun’da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

İhracatçılar birliğinden yapılan açıklamada, “Ülkemiz fındık ihracatının artırılması açısından uzun zamandır önemli bir hedef pazar konumunda yer alan Japonya’dan gelen firma temsilcileri, üç günlük heyet programının ilk gününde TİM Tarım Kurulu’nun da iştirakiyle Giresun'daki bir bahçede düzenlenen ‘2023 Mahsulü Fındık Hasadı Etkinliği’ne katıldı ve fındık tarımına ilişkin tüm süreçlere dair bilgilendirildi” denildi.

“FINDIĞIN ANAVATININDA BULUNMAK ÇOK DEĞERLİ”

“Fındığın anavatanında bu tecrübeyi yaşamalarının kendileri için çok değerli olduğunu belirten Japon heyet, program sırasında TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile de tanışma fırsatını yakaladı” ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Heyetin ikinci gününde, Ur-Ge projesi paydaşı fındık ihracatçıları ile Japon firma temsilcileri arasında Giresun’da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi ve son derece verimli geçen görüşmelerin ticari ilişkiye dönüşme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu belirtildi.”

Fındık işleme tesislerini de ziyaret eden Japon heyetin ayrıntılı bilgi aldığının aktarıldığı açıklamada, “Japon heyet çeşitli fındık işleme tesislerini ziyaret ederek Türk fındık sektörü ile fındık işleme faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler aldı. Fındığın bahçeden nihai ürüne dönüşene kadarki tüm süreçlere dair önemli bir farkındalık kazanan alıcı firma temsilcileri Giresun’dan ayrıldı” ifadelerine yer verildi.