ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNE BEDAVA HAL YERİ, PAZARDA FİYAT ARTIRANLARA AĞIR CEZALAR GELİYOR. TOPTANCI HALLERİ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İZNİ BELEDİYELERDE ALINARAK TİCARET BAKANLIĞINA DEVREDİLECEK

Türkiye’de sebze ve meyvede fahiş fiyat artışlarına karşı Hükûmet harekete geçti. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yeni taslakla, toptancı hallerine ilişkin kurallar köklü şekilde değişiyor. Amaç, üreticiden tüketiciye uzanan fiyat farkını minimize etmek, stokçuluk ve fiyat oyunlarının önüne geçmek. Bakanlık, üretici örgütlerine bedelsiz toptancı hal yeri tahsis ederek, modern ve etkin hal yapısını destekliyor.

Zonguldak’ta İtfaiye Ekipleri Zamanla Yarıştı!
Zonguldak’ta İtfaiye Ekipleri Zamanla Yarıştı!
İçeriği Görüntüle

HAL KURULUŞ İZNİ BELEDİYEDEN ALINIP BAKANLIĞA GEÇİYOR

Yeni düzenlemeye göre toptancı hallerinin kurulması ve işletilmesi izni belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devrediliyor. Böylece, gereksiz ve standart dışı hal kuruluşlarının önüne geçilerek, modern ve şeffaf hal yapısının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNE BÜYÜK TEŞVİK: GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

Taslakla üretici örgütlerinin satış gelirleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı kaldırılıyor. Ayrıca, perakendecilerin belirlenen oran kadar ürünlerini doğrudan üreticiden alma zorunluluğu getiriliyor. Bu sayede aracılık maliyetleri düşürülerek, fiyatların kontrol altına alınması amaçlanıyor.

ARACI KISITLAMASI VE KAYIT DIŞIYA KARŞI SIKI ÖNLEMLER

Hal içinde komisyoncuların mal devri ve satışına sınır getirilirken, ödeme süreleri netleştiriliyor. Komisyoncular ve diğer alıcıların mal bedelini belirlenen sürelerde banka kanalıyla ödemesi zorunlu hale geliyor. Böylece kayıt dışı işlemlerin ve piyasa manipülasyonlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

FAHİŞ FİYAT, STOKÇULUK VE ÜRÜN İMHA EDENE AĞIR CEZA

Piyasa düzenini bozacak fiyat artırma, stok yapma, malın yok edilmesi gibi uygulamalara verilen ceza 177 bin liradan 1 milyon liraya yükseltiliyor. Ürünleri usulsüz imha edenlere 200 bin lira para cezası ve 3 yıl üretim desteği yasakları getiriliyor. Ayrıca, ürünlerini belirlenen standartlara uygun olmayanlar 36 bin lira cezaya çarptırılacak.

MARKETLERE KATI YAPTIRIM: ÜRETİCİDEN MAL ALMAYANA 50 MİLYON TL CEZA

Perakendecilerden, satışlarının belli oranında üreticilerden ürün alma zorunluluğu getirilirken, bu kurala uymayanlara her yıl 50 milyon lira para cezası kesilecek. Ticaret Bakanlığı ayrıca depolama ve nakliye desteği vererek arzı güçlendirmeyi hedefliyor.

Editör: İrem Karagöz