Yavuzyılmaz, sistemin vatandaşlara ve sektöre ek maliyet yükleyeceğini savunarak hükümeti hedef aldı.
“Bedeli Vatandaşa ve İstasyonlara Kesecekler”
Yavuzyılmaz, sistemin işleyişine dair şeffaflık eksikliği bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tüm bu sistemin bedeli araç sahibi vatandaşlara ve akaryakıt istasyonlarına kesilecek! Ayrıca bu cihazları hangi firmalar yurtdışından getirecek, hangi firmalar montajını yapacak? Bu firmalar hangi usulle belirlendi? Bu soruların cevabı verilmelidir.”
“Pis Kokular Geliyor”
Sistemin ihale sürecine dikkat çeken Yavuzyılmaz, arka planda etik olmayan ilişkiler olabileceğini iddia ederek şunları ekledi:
“UTTS işiyle ilgili ihale sürecinden ve arka plandaki şirketlerden pis kokular geliyor. AK Parti'yi uyarıyoruz; bu soygundan derhal vazgeçin!”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na Çağrı
Aynı zamanda CHP'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Yavuzyılmaz, UTTS uygulamasının mali yükü ve ihale süreçlerinin kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılmasını talep etti.
CHP’nin eleştirileriyle birlikte UTTS uygulamasının nasıl hayata geçirileceği ve detaylarının açıklanıp açıklanmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.
Yavuzyılmaz, “AK Parti, vatandaşının son kuruşunu almak için yeni bir formül icat etti” diyerek eleştirdiği uygulamayla ilgili şunları aktardı:
“AK Parti, vatandaşın cebindeki son kuruşu almak için şimdi de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemini icat etti. Sistem ilk hayata geçirildiğinde vatandaşların ticari işleriyle ilgili olarak kullandıkları taşıtlar için 01.01.2025 tarihi itibariyle UTTS sistemi kullanmasını zorunlu tutuyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı ve kapsam genişletildi. Buna göre 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe yeni kayıt olacak tüm araçlara, ki bunlara bireysel araçlar da dâhil, TTB (Taşıt Tanıma Birimi) taktırma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, Mevcut Taşıt Tanıma Sistemini kullanan bireysel taşıtlara da 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılması zorunlu tutuldu. İlerleyen günlerde de trafikte bu sistemi kullanmayan hiçbir aracın kalmaması planlanıyor.
“YENİ SİSTEMİN TOPLAM MALİYETİ 50 MİLYARA ULAŞACAK”
TTB taktırmak için vatandaşın araç başına ödeyeceği tutar 2 bin 172 iki lira. İlk etapta cihaz takılacak 20 milyon araç sahibinin ödeyeceği tutar 43 milyar lira. Türkiye'deki 8 bin akaryakıt istasyonunun sistemi kurmak için harcayacağı tutar 150 milyon dolar. Güncel kurla 5 milyar lira. Toplam 48 milyar liralık bir tutarın harcanması gerekiyor. Yani 50 milyara yakın bir tutar. Üstelik tebliğe göre ödenecek tutarlar da her yıl zam yapılacak ve maliyetler artacak.
“MEVCUT SİSTEMİ GELİŞTİRMEK MÜMKÜNKEN BU DEVASA MASRAF NİYE?”
Oysa Türkiye'de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne benzer bir sistem zaten var ve kullanılmakta. Farklı istasyonlar tarafından kullanılan farklı markalardaki taşıt tanıma sistemleri var. Bu farklı markalardaki taşıt tanıma sistemlerinin tümü birbirine entegre edilebilir durumda. Neredeyse masraf yapmadan bu altyapıyı, yeni bir yazılımla ve düşük maliyetle araçların yüzde 100’ünde aktif hale getirmek mümkünken, sil baştan yapıp, bu cihazları çöpe atıp aynı işi yapan yeni bir taşıt tanıma sistemini mecbur hale getirmek hem vatandaşa, hem akaryakıt firmalarına devasa tutarda masraf yaptırmak niye?
"PİS KOKULAR GELİYOR, BU SOYGUNDAN DERHAL VAZGEÇİN"
Tüm bu sistemin bedeli araç sahibi vatandaşlara ve akaryakıt istasyonlarına kesilecek! Ayrıca bu cihazları hangi firmalar yurtdışından getirecek, hangi firmalar montajını yapacak. Bu firmalar hangi usulle belirlendi sorularına yanıt verilmeli. UTTS sistemi işinin ihale edilmesi ve arka plandaki şirketlerle ilgili pis kokular geliyor. AK Parti'yi uyarıyoruz. Bu soygundan derhal vazgeçin!
Zonguldak Haberleri