Dolar/TL kuru, uzun süredir yatay ve pozitif bir seyir izlemeye devam ediyor. 34 lira seviyesinde kalıcılık sağlayan kur, zaman zaman 33 lira seviyelerine gerilese de genel olarak dengeli bir görünüm sergiliyor.
Yabancı Yatırım Girişi Kurları Etkiliyor
Son dönemde yabancı yatırımcıların carry trade işlemleriyle döviz girişinin artması, kurda baskı yarattı. Merkez Bankası da içeride bollaşan dövizi satın alarak rezervlerini rekor seviyeye taşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Biz almasaydık dolar 20’li seviyelere düşerdi” açıklamasında bulunarak Merkez Bankası’nın kamu döviz alımlarının kurun yatay seyretmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Morgan Stanley'den 2024 ve 2025 İçin Dolar Tahmini
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, dolar/TL kuru için 2024 yıl sonu tahminini 36, 2025 yıl sonu tahminini ise 43 lira olarak öngörüyor. Ancak ekonomist Hikmet Baydar, mevcut durumda kurda gevşeme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Not artırımları ve yabancı yatırımcı ilgisinin devam etmesi durumunda dövizde aşağı yönlü baskının süreceği ifade ediliyor.
Jeopolitik Riskler ve Fed Faiz İndirimi Beklentisi Kurda Belirleyici Olacak
Orta Doğu'daki gerilim ve savaş riski, dolarda zayıflamaya neden olurken altına olan talebi artırıyor. ABD’de doların değer kaybetmesi enflasyon riskini gündeme getirirken, Fed’in faiz indirimine gitme ihtimali öne çıkıyor. Bu durum, TL'nin avantajlı bir konumda kalmasına neden oluyor. Uzmanlar, Fed’in faiz indirimine gitmesi ve jeopolitik risklerin azalması durumunda dolar/TL kurunda düşüş yaşanabileceğini düşünüyor.
Dolar/TL Yıl Sonunda 37 Lira Olmayabilir
Ekonomist Baydar, yıl sonuna kadar dolar/TL'nin 37 liranın altında kalabileceğini ve not artırımı ile Bakan Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla temaslarının beklentilerin altında bir kur seviyesine yol açabileceğini belirtti. Euro/TL’nin ise euro/dolar paritesine göre yön bulacağı ve dolar/TL’ye göre daha güçlü kalabileceği öngörülüyor.