Zonguldak'ın ilçesinde iş kazası: Ekipler olay yerinde! Zonguldak'ın ilçesinde iş kazası: Ekipler olay yerinde!

Zonguldak'ta görev yapan veteriner hekim Gökmen Koç, sokak hayvanlarının uyutulması ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde Türkiye'nin gündemini meşgul eden sokak hayvanları sorunuyla ilgili olarak birçok tartışma yaşanıyor. Özellikle, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ya da sahiplendirilmemesi durumunda uyutulması önerisi, toplumun farklı kesimlerinden tepki çekiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan veteriner hekim Gökmen Koç, "Gündemdeki yasa tasarısının içeriğinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmaması ya da sahiplendirilmemesi durumunda ilaçlı yöntemle uyutulması öneriliyor. Ancak, bu yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyorum" dedi.

Veteriner Hekim Gökmen Koç, " Bir veteriner hekim olarak  öncelikle buradan  gündeme gelen yasa tasarısını kesinlikle şiddetle karşı çıkıyoruz. Gündemdeki yasa tasarının içeriğinde sokak hayvanlarının köpeklerin özellikle 30 gün içerisinde sahiplendirilmesi, sahiplendirilmediği takdirde  ilaçlı yöntemle uyutulması gündemde. Avrupa  yaklaşık  40 senedir bu yöntemle sokak hayvanlarının  aşırı üremesini engelleyip onların neredeyse neslini tüketerek  önlem almıştır lakin Müslüman bir insan olarak bir veteriner hekim olarak kesinlikle bu tarz vicdan dışı, merhamet dışı uygulamalara desteklemiyoruz asla da desteklemeyeceğiz.  Eğer ki bir sokak köpeği, bir insana zarar veriyorsa onun rehabilitasyon merkezlerinde  şartlarının olgunlaştırılıp, konforunun arttırılıp  bakılması taraftarıyız. Veteriner hekimler olarak da hiçbir zaman bu tarz yasa tasarlarını kesinlikle kabul etmeyeceğiz" dedi. 

BARINAKLARIN ARTTIRILMASI GEREKİR

Bütün canlıların yaşam hakkı olduğunu ifade eden Koç, "Burada öncelikle merkez hükümet ve yerel  belediyelerin buna önlem alması gerekir. Nasıl? Barınakların konforunun artırılması gerekir. Kapasitesinin arttırılması gerekir. Vicdanlı, merhametli personellerin işe alınması gerekir ve oralarda evet rehabilite edilebilir. Eğer ki başıboş köpekler insanlara zarar veriyorsa.  Çünkü önceliğimiz insan ve insanlık için de hayvan diyoruz.  Böyle bir yöntem geliştirilebilir.  Kesinlikle uyutulması taraftarı değiliz. Bütün canlıların yaşam hakkı vardır ve kanunla sabittir. Yani bu konuda çok katıyız. Sadece  zannediyorum ki  yöneticilerin, yönetenlerin bu tarz uygulamaya yani  rehabilitasyon, barınaklıların geliştirilmesinde fazlaca maliyeti olduğu için, iş yükü olduğu için ellerini taşın altına koymaktan  çekiniyorlar. Bence herkes elini taşın altına koymalı. Gerekirse hayvanseverlerle, gerekirse biz vatandaşlarla veteriner hekim olarak değil de bir vatandaş olarak söylüyorum ,Elimizi taşın altına koyup gerekli mama gıda  yatacak yerin  sağlanması anlamında  

çalışmalar yapılabilir" dedi.

VİCDANLI İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR

Barınaklarda çalışan yada çalışacak insanların vicdanlı olması gerektiğini ifade eden Koç, "Burada denetim mekanizması çok önemli. Yani  işçinin  denetlenmesi çok önemli. Konya barınağı özellikle  pilot bölge seçilmişti. Türkiye'deki barınak Bunların nasıl olacağı hakkında çok güzel bir örnekti. Ben kendimi bizzat gidip gördüm. Çok güzel bir düzenek kuruldu. Lakin işletmesine gelinecek olursa sırf belediyede çalışıyorum maaşıma bir şey olmasın, İşten kovulmayayım diye barınaklarda çalışıp  kesinlikle içinde ne hayvan, ne insan sevgisine ne tabiat sevgisine dair en ufak bir umut yeşertmeyen  köhne, kalpleri kararmış insanların bu işlerde çalışıyor olması. Gerekirse tüm Türkiye'de, tüm şehirlerde barınaklarda gönüllü çalışacak bir  vatandaş var. Gerek sosyal medyada, gerekse birebir yaptığımız sohbetlerde buna şahitlik ediyoruz. O yüzden öncelik vicdanlı insanların  bu işlerde çalışıyor olması lazım" şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: Emre Bayram