Eşi Vezir Mohammed’in yakılarak katledilmesinin ardından ilk kes konuşan anne Gameegul Maliki, “Benim isteğim şu. Hapse giren katil parasıyla puluyla çıkabilir. Ama ben onun olmasını istemiyorum. Ben tekrar dava açacak ya da evimin kirasını ödeyecek durumum yok. Cezasını çekmesini istiyorum”dedi.

Zonguldak’ın Kırat Mahallesinde kaçak ocakta çalışan ve yakılarak feci şekilde katledilen Afgan uyruklu Vezir Mohammed Nortan’ın ailesinin içler acısı hali yürekleri dağladı.

Baba Nortan’ın ölümünün ardından eşi Gameegul Maliki(37), gelini Şaziye Mohammadı(18), çocukları Sayid Mohammed Nurtanı(20), Pir Mohammad Nurtani(15), Ali Rıza Nurtani(12) ve 2,5 aylık bebekleri Şaid Rıza Nurtani 2 odalı bir evde yaşam mücadelesi veriyor.

Evde tek çalışan eşi Vezir Mohammed’in  ölümün ardından ne yapacağını bilmeyen anne Gameegul Maliki bir oğlunun ayağı kesik ve diğer oğlunun işitme engelli olmasından dolayı onlara bakmakla uğraşıyor.

Yetkililerden yardım bekleyen anne Gameegul, bunları yaşatanların en ağır cezaları almasını isteyerek yetkililerden yardım eli bekliyor.

AW076457_01

Uzunkum’da kaza! Belediyenin aracı taklalar attı Uzunkum’da kaza! Belediyenin aracı taklalar attı

Kaçak maden ocağında çalıştığından benim haberim yoktu’

Gameegul Maliki eşinin kaçacak ocakta çalıştığından haberi olmadığını söyleyerek, “
Gameegul maliki. Sadece baba çalışıyordu. Büyük oğlumun bacağı sakat engelli. Trafik kazasında. Diğer oğlum işitme engelli 15 yaşında. O yüzden sadece eşim çalışıyordu. Benim haberim yoktu kaçak madene gittiğinden. İş aramaya gidiyordu bu işi de Afkan arkadaşı buldu. O yüzden bu işe gitti. Başka iş bulamadı. 3 haftadır kaçak madende çalışıyordu. Eşimin öldüğünü duyunca kendi saçımı çekip kendime zarar veriyordum”dedi.

‘Katilin cezasını çekmesini istiyorum’

Bunları yaşatanların en ağır cezayı almasını isteyen annen Gameegul, “Benim isteğim şu. Hapse giren katil parasıyla puluyla çıkabilir. Ama ben onun olmasını istemiyorum. Ben tekrar dava açacak ya da evimin kirasını ödeyecek durumum yok. Cezasını çekmesini istiyorum.”

‘Ben sadece eşim için üzülüyorum’

Eşinin ölümünün ardından ne yapacağını bilemeyen anne Gameegul, “Ne yapacağımı hala düşünmedim. Bundan sonra olacakları Allah bilir. Ben sadece şuanda eşim için üzülüyorum”diye konuştu.

AW076457_03

‘Eşimin babası kendi yerine savaşa gönderdiği için Türkiye’ye geldik’

Anne Gameegul Maliki, eşinin babasının kendisi yerine eşini savaşa gönderdiğini söyleyerek, “Ben eşimin babası kendi yerine eşimi savaşa gönderiyordu. Yani kendi kardeşleri yerine de eşimi savaşa gönderiyordu. Ben eşim daha çok kalmak istemediği için Türkiye’ye geldik.

Kaçtığı için Herat’a geldi ve benimle evlendi. Daha sonra benim baban buradan kaçın dedi. Eşimin babası zarar verebileceği için Türkiye’ye geldik.”

‘Oğlum bacağını trafik kazasında kaybetti’

Oğlunun trafik kazasında ayağını kaybettiğini ifade eden Gameegul, “İran’a gittik. Oğlum bacağını arabası kazasında kaybetti. Oğlumun bacağı kötü durumda değildi ancak bakımsızlıktan dolayı kesildi. Daha sonra başkan şehre gittik ve doktora dava açtık. Doktor zengin olduğu için birşey yapamadık. Doktor dava açınca Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık sınır dışı olmamak için.”

‘Güvende olacağımızı düşünerek Türkiye’ye geldik’

Gameegul Maliki, Güvende olduklarını düşünerek Türkiye’ye geldiklerini söyleyerek, “Ülke olarak Türkiye’yi seçtik. Türkiye’ye geldik. Güvende olacağımızı düşündük. Bu olaydan sonra pek öyle düşünemeyeceğim. Önce Allahtan sonra da sizlerden yardım bekliyorum. Çünkü eşimin katilinin cezasını çekmesini istiyorum. Eşim öldü gün sıradan bir gündü. Üstünü giyindi. Poşetini aldan evden gitti”şeklinde konuştu.

AW076457_04

‘Göç idaresini hala sigortamızı açmadı’

Göç idaresinin hala sigortalarını açmadığını belirten Gameegul, “Üçüncü reddimiz geldiği için göç idaresine hiç birşey söyleyemiyoruz. Göç idaresi bizim için hiç birşey yapmadığını söylüyor. Bu gittim çocuklarımın sigortasının açılmasını istedim. Fakat hiç birşey yapamadıklarını tercümanında orada olmadığını söyleyerek beni oradan uzaklaştırdılar. Oğlumun ameliyat edilmesi gerekiyor. Merdivenlerden aşağıya inip çıkamıyor. Fakat göç idaresi hala sigortayı açmayı düşünmüyor. Sınır dışı kararı alınıyor dava açıyorlar, sonra ikinci karar negatif oluyor. Göç idaresinden sonra oğlum çok fenalaştı. Göç idaresine gittik sigortanın açılmasını istedik. Fakat üçüncü reddi aldıkları için sigortayı açamayacaklarını söylediler. Oğlum hala iyi değil ve sigorta hala açılmadı. “