Nobel Ödülü sahibi, Filozof ve Edebiyatçı Bertrand Russell, diyor ki, ’’ Tatlı bir yalan söylersen 10 kişi seni alkışlar, acı bir gerçek söylersen 8 kişi sana...
Nobel Ödülü sahibi, Filozof ve Edebiyatçı Bertrand
Russell, diyor ki,
’’ Tatlı bir yalan söylersen 10 kişi seni alkışlar, acı bir gerçek söylersen 8 kişi sana saldırır ama iki kişi sorgulamaya başlar.’’ Bu güne kadar, alkışlasınlar diye, kimseye yalan söyleyip, yalan yazmadık. Bize saldırırlar diye de gerçekleri söylemekten de geri kalmadık.Az da olsa söyleneni sorgulayanlar bize yeter diyerek, kelamımızı kalemimizle dile getirdik.
Geçtiğimiz haftalarda,30 sene önce, zamanın Valisi Kamil Demircioğlu, tarafından kurulmuş olan( K K V) Kastamonu Kalkınma Vakfının olağan genel kurulu yapıldı. Başlangıçtan bu yana 30 sene geçmiş, son genel kurulda yapılan konuşmalara bakınca, gelinen durumdan kimse memnun değil.
KKV genel kurul toplantısında, hiç bir genel kurulu kaçırmayan, Milletvekilleri, Siyasi Partilerin İl Başkanları ve Ticaret Odası Başkanı hariç Sivil toplum örgütlerinden kimse ve Merkez Belediye Başkanı dışında İlçelerden de başka bir Belediye Başkanı yoktu.
K K V Kurulduğundan bu yana şehirde 11 vali değişmiş, yani 11 KKV Başkanı. Ortalama başkanlık süresi 2 sene 7 ay.
Rahmetli Vali Demircioğlu nun karşı çıkmasına rağmen vakıf üyeleri her ne hikmetse Valilerin vakıf başkanı olmasını istemişler, öyle de olmuş. Neticede bu gün gelinen nokta da, merhum Vali Demircioğlu’nun ,endişelerinde ki haklılığını görüyoruz. Konunun günümüz Valisi sayın Avni Çakır ile bir alakası yok. Gelen her Vali KKV Başkanlığını kucağında buluyor. Bize göre de Vakfın İstikrarı ve başarısı açısından, Vakıf Başkanlarının bu şehrin insanlarından olması gerekir.Bunun yanında samimiyet başta gelmeli.Başkan ve yönetim samimiyetle bu şehrin kalkınması için elbirliği ile çalışmalıdır.İstikrar olmadığı için 100 civarında üyesi olan vakıfta,ancak 20 kişinin aidat ödediğini Vakıf Başkan Yardımcısı söylüyor.Vakfın başkaca sabit bir geliri de yok.Divan Başkanının Genel kurulda ,söz alan üyelerin ,15-20 dakikalık konuşmasını,kısa kesmesini işaretlerle istemesi,öte yandan yemekte 2,5 saat vakit geçirilmesi, meseleye ne kadar ehemmiyet verildiğini ,daha doğrusu verilmediğini göstertiyor. Hal böyle olunca da 30 senede bir arpa boyu yol alınmamış oluyor..
Diğer taraftan ,ortada bir vakıf tüzüğü varken ,yeni bir yol haritası olması lazım diyenler var .Yol haritası Vakıf tüzüğünün amaçlar kısmında belirtilmiş.Daha başka yol haritasına gerek var mı?
Vakıf Başkanı Sayın Vali Avni Çakır'ın konuşması ehemmiyetli. Sayın Vali Çakır, belirli hedefler dairesinde,bir atılım yapma çabası içerisinde.Lakin Önümüzde ki seçimler sonrası çıkacak bir kararname ile Valimiz de değişebilir.Sonra sil baştan,yeniden devamı denilecek.
Aslında daha yazılacak çok şey var ama sanırım şimdilik bu kadar yeter.
Varsın kızanlar kızmaya devam etsin,sorgulayıp düşünenlere selam olsun.
Kastamonu kalkınma vakfı mı dediniz..!? Buyurun hep beraber bakalım, Vakfın amacı neymiş, ne yapılmış veya yapılmamış siz karar verin.
VAKFIN AMACI
Madde 4. Vakfın amacı, sosyal, kültürel ve ekonomik nitelikli her türlü teşebbüs ve faaliyeti teşvik etmek, desteklemek, bizzat yapmak suretiyle Kastamonu İli’nin topyekun kalkınmasına katkıda bulunmaktır.
VAKFIN FAALİYETLERİ
Madde 5. Vakıf, amacını gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunur:
- İl’in yer altı ve yerüstü zenginliklerinin tespitine yönelik her türlü bilimsel ve teknik çalışmaları desteklemek, yapmak ya da yaptırmak.
- İl’de mevcut genel ve yerel idarelerle işbirliği yaparak onların faaliyet ve yatırım etkinliklerini artırmalarına yardımcı olmak.
- Kastamonu İl’ inde üniversite kurulması ve bu yönde kaynak yaratılması ile, İl dışındaki üniversitelerle de işbirliği yapılması için çalışmalarda bulunmak.
- İl’in kalkınması amacına yönelik dernekler ve ayrıca İl dışındaki Kastamonulularla irtibat kurarak, Kastamonu’ nun kalkınması için iş ve gönül birliğini sağlamak.
- İlde istihdam ve zenginlik yaratacak ekonomik nitelikli yatırım projelerinin her türlü hazırlık çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.
- Gençliği spora teşvik için yeni spor tesislerinin kazandırılması amacıyla etüt yaptırmak, proje üretmek, inşaatlar yapıp işletmek.
- Milli kültür ve tarihimizin sembolleri olan eski sanat eseri yapıların zaman içinde yok olmalarını önleyici ve onlara ekonomik işlev kazandırıcı çalışmalar yapmak ve bu yoldaki çalışmaları teşvik etmek.
- Mahallin kültürel ve folklorik değerlerinin araştırılması, tespiti ve halkın yararlanabileceği şekli ile sunulması hususunda çalışmalar yapmak, yapılan çalışmaları desteklemek, bu konuda yayınlar yapmak ve yayınlara destek vermek.
I.Bilim ve sanat toplantıları, konferanslar, panel ve sempozyumlar, seminerler düzenlemek, sonuçlarını yayınlamak.
İ. Yerel ekonomik kapasiteyi artırmak, harekete geçirmek ve istihdam yaratmak için şirketler, döner sermayeli tesis ve müesseseler kurmak, kurulmuş şirketlere ve tesislere ortak olmak suretiyle yatırımlar yapmak.
- J. eğitim, araştırma ve geliştirme bursları vermek ve bunun için yarışmalar açmak.
- K. Köy kalkınmasında ve köy seviyesinde çalışan gönüllü ve resmi örgütlerle iş birliği yaparak, köy kalkınması çabasında el birliği sağlamak; köy kalkınmasına yönelen köy seviyesi hizmetlerin artmasını, teşvik edilmesini ve bu tip çalışmaların değerlendirilebilmesini mümkün kılmak. (Bu konularda yurt içindeki özel kuruluşlar, kamu kuruluşları ve Türk Hükümeti’nin ilgili mercilerinin bilgisi altında yurt dışındaki özel, kamu ve uluslar arası kuruluşlar ile çok yönlü personel, teknik yardım, bilgi alışverişi gibi hususlarda işbirliği yapmak, bu kuruluşlardan para, araç-gereç ve malzeme hibeleri, fonlar, krediler almak.)
- Vakfın amacına yönelik benzer faaliyetleri gerçekleştirmek.