Ülke genelinde, son yılların, en kurak kış mevsimini yaşıyoruz. Genel olarak beklenen kar bir türlü yağmadı. Uzun yıllardan beri, bu mevsim ve bu günlerde, şehre, ilk defa kar yağmadığına şa...
Ülke genelinde, son yılların, en kurak kış mevsimini yaşıyoruz. Genel olarak beklenen kar bir türlü yağmadı. Uzun yıllardan beri, bu mevsim ve bu günlerde, şehre, ilk defa kar yağmadığına şahit oluyorum. Mevcut durum, küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliğinin, bölgemize bir yansıması olmalı.
Altmışlı yıllarda şehir merkezine yarım metrenin üzerinde kar yağdığını, yetmişli yıllarda ise kasım ayı başlarında şehre kar yağdığını hatırlıyorum. Böyle bir mevsimde yağış olmaması ve meydana gelen kuraklık, insanımızı derin endişelere sevk ediyor.
Önümüzdeki yıllar kuraklık, daha da artarak devam ederse, korkulan olacak demektir, yani su sıkıntısı ve kuraklık insanımızın canının yakmaya başlayacak.
Şimdi gelelim,hal böyle iken, Kastamonu ne yapıyor sorusuna.
Bu gün Kastamonu şehir merkezinin su ihtiyacını karşılayan Karaçomak Barajı, 1973 senesinde su tutmaya başladı. O yıllardan bu yana şehir merkezi nüfusu neredeyse 3-4 e katlandı.
Seneler önce, belki de 20 sene civarında olmuştur, yerel basınımızda yazdığım köşe yazılarının birinde, sularımızın boşa aktığını, uzun vadede kuraklık ve su sıkıntısı olabileceğinden bahisle,bir ön görü olarak Karasu çayı üzerine bir baraj yapılması gerektiğini önemle vurgulamıştım.
O günün, kendi şahsi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen aklı evvelleri, ellerinde hiçbir bilimsel veri olmadığı halde, Ilgaz da kış turizmine başlandığını, yapılacak barajın ılıman bir iklim sağlayacağından, kar yağmayacağını, kar olmayınca, kış turizminin sekteye uğrayacağını söyleyerek, bu öngörümüze karşı çıkmışlardı.
Şimdi baraj yok, suda yok, üstüne üstlük kar da yok.Ne yapacağız.?
Aradan seneler geçti, Karasu çayı üzerinde 2016 senesinde temeli atılan Kırık Barajı nın yapımına 2017 senesinde başlanıldı. Son yıllardaki ekonomik sıkıntılar sebebiyle, hükümetin bazı projeleri askıya alması veya yavaşlatması üzerine ,Kırık Barajı yapımı bu gün ağır aksak adımlarla devam ediyor.Aradan 7 sene geçti.Barajın su tutarak,suyun 2022 senesinde içme suyu olarak kullanılabileceği söyleniyordu,şimdi ise ödenek durumuna göre 2025 de inşanın bitebileceği söyleniyor.Bu şartlar altında,bir 7 sene daha geçer de,2030 da baraj su tutmaya başlarsa ,öpüp de başımıza koyalım.
Kastamonu muzun günümüzdeki sıkıntısı, birçok yazımda belirttiğim ve bir çoğumuzun konuştuğu gibi, siyasetçi ve lobi sıkıntısıdır. Yani, siyaset kurumu üzerinde Kastamonu ve Kastamonulular olarak ciddi bir ağırlığımız yok.
Mevcut sistem de Vekiller, işaretle gösterilip seçildikleri için, önce kendi menfaatlerini ve bir sonraki seçimleri düşünüyorlar. Bu sebeple de mecliste sadece gurup kararları doğrusunda el kaldırıp.indirme görevlerini yapıyorlar.Kastamonu için,meşakkatli, ciddi ve büyük meselelerde ellerini taşın altına sokmaktan imtina ediyorlar.
Diğer yandan, seneler evvel,o günlerde ,önde gelen Kastamonululardan 1000 ortak hedefi ile kurulduğu söylenen, Kastamonu isimli bir Holding A.Ş.! var. Google da sadece ismini, telefonunu ve adresini bulabildim başka bilgi yok.Ne yapar ,ne üretir,varsa ne kadar çalışanı vardır.Kastamonu ya bir faydası var mı dır ,yok mudur.Bulan ve bilen varsa haber versin.Geçtiğimiz hafta bahsettiğim KKV Kastamonu Kalkınma Vakfı Var.Kastamonu adını kullanan,federasyon,konfederasyon var. Bir çok irili ufaklı dernek var.Ortada ne var.? Siz söyleyin. Ne var.?
Kâğıt üzerinde çok şey var, toplantılar, laflar, boy boy fotoğraflar, yemekler, medya sayfalarında gırla gidiyor. Laf çok icraat yok.
Kırık Barajı nın şimdiye kadar yapılıp,on kere bitmesi lazımdı, İnebolu limanının 20 kere bitmesi lazımdı. İnebolu, Kastamonu yolunun 30 kere bitmesi lazımdı. İnebolu limanı, İnebolu Ankara yolu ulaşımı ile orta Anadolu’nun uluslar arası deniz yolu ticaretinin,çoktan başlaması lazımdı.
Lakin olmadı. Olduramadık. Niyetler karışık ve hesaplar başka olunca,bir türlü olmuyor.Olmuyor arkadaş.
Şimdi tekrardan soruyorum.Kastamonu ne yapıyor.?
Yazan: Ahmet Baysan