Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Scientix Projesi" çerçevesinde organize edilen çalıştay, 100 öğretmenin katılımıyla 4 gün sürecek.

Matematik Seferberliği Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversitelerin iş birliğiyle yürütülen "Matematik Seferberliği," matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlamayı ve öğrencilere bu dersi sevdirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda düzenlenen çalıştaylar, öğretmenlere matematik dersini öğrencilere sevdirmek adına yeni yöntemler ve etkili uygulamalar konusunda bilgi sağlamayı amaçlıyor.

Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevi Konferans Salonu'nda başlayan çalıştayın ilk gününde, öğretmenlere matematik dersinin günlük yaşam becerilerine nasıl entegre edilebileceği konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Katılımcılar, etkileşimli oturumlar ve atölye çalışmaları ile öğrencilere matematik dersini daha çekici ve anlaşılır hale getirecek stratejileri paylaşma fırsatı buldu.

Kastamonu (1)-2

ÇALIŞTAYIN HEDEFLERİ

Kesik başı bulmak için komandolar harekete geçti! Kesik başı bulmak için komandolar harekete geçti!

Bu etkinlikle birlikte, öğretmenlerin matematik dersinde daha yaratıcı, etkili ve öğrenci odaklı yaklaşımlar geliştirmeleri hedefleniyor. Ayrıca, öğrencilerin matematikle barışık bir şekilde büyümelerini sağlamak, matematiği sadece bir ders değil, günlük yaşamın bir parçası olarak görmelerini teşvik etmek amaçlanıyor.

GELECEK GÜNLER VE KATILIMCI BEKLENTİLERİ

Çalıştayın geri kalan günlerinde, öğretmenlere interaktif eğitim materyalleri, dijital araçlar ve öğrenci merkezli öğretim yöntemleri hakkında daha fazla bilgi verilmesi planlanıyor.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Dünyadaki hızlı değişimin neticesinde öğrencilerimizi bekleyen fırsatların en iyi şekilde öğrencilerimizin yararlanabilmesi, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerini gerçekleştirebilme adına öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu eğitim teknolojileri ve buna benzer birçok yetkinlikleri kazandırmak amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi de Scientix dediğimiz eğitim modelini Kastamonu’da bir çalıştay ile devam ettirmek istedik. Dünyadaki bu hızlı değişim ve dönüşüm, birçok disiplinler arası çalışmanın da birlikteliğini gerektiriyor. Bizler gençlerimizin 21. yüzyıl becerilerine sahip, dünyayı algılayan, anlamlandıran, gelecek yüzyılı belirleyecek niteliğe kavuşması için disiplinler arası yaklaşımdan inovatif bir düşünceyle yeni bir ürün çıkartmasının anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyoruz. TEKNOFEST ve TÜBİTAK çalışmalarında olduğu gibi STEM yaklaşımıyla öğrencilerimizin etkili iletişim yönünün kuvvetlendirilmesi aynı zamanda teknolojik anlamda gerekli olan nitelikli üretimin öğrencilerimiz tarafından hayata geçirilebilmesi için çalışmalarımız çok önemli. Endüstri teknolojilerinden ve yapay zeka teknolojilerinden bahsediyoruz ama bu teknolojilerin gerektirdiği nitelikli üretimin öğrencilerimiz tarafından hayata geçirilebilmesi ve burada söylenen kavramların eti kemiğe bürünüp üretim haline gelebilmesi için bu çalışmaların tekrar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Yapılacak 4 günlük çalıştayın neticesinde buradan alınan bilgi ve birikimin öğrencilerimize doğrudan iletileceği, öğrencilerimizin de buradan alacağı yaklaşımla kendini ifade edebilen, düşünebilen, sorgulayabilen eleştirebilen bu eleştiriler ve sorgulamalar neticesinde yeni ürünleri ortaya çıkartabilen ve bu ürünlere katma değer sağlayan bireyler olarak yetişmesi ülkemiz için çok önemli bir değerdir” dedi.

Kastamonu’da Her Yerde Matematik projesi çerçevesinde gerçekleştirilen ve 4 gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Scientix Proje Koordinatörü Dr. Erdal Tunç Akdur tarafından Scientix Projesi hakkında genel bilgilendirme, Scientix portalından Matematik proje örnekleri ile STEM Eğitimi ve Gerçek Dünya Problemleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
STEM eğitimi konusunda bilgiler aktaran Akdur, “STEM eğitimi fen, teknoloji, mühendislik, matematik disiplinleri arasındaki ayrımı tümüyle ortadan kaldırarak, bu disiplinler arasında tam uyum sağlamaya dayalı bir yapılanmadır. Bu yapılanma neticesinde, anaokulundan üniversiteye kadar bütün kademelerde, gerçek dünya problemlerini/sorunlarını çözmek için soru soran, araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen Endüstri 4.0’ın ihtiyaç duyduğu bir neslin yetiştirilmesi amaçlamaktadır. STEM eğitimi sayesinde öğrencilerin üretim ve buluş yapma alanında ilginç düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme gibi yetenekleri geliştirilmektedir. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören gerçek dünya problemlerini çözmeye meraklı, soru soran, yetenekli ve ilgili öğrencilerin belirlenmesi kolaylaşacaktır. Bu öğrenciler üniversitelerin bilim insanlığı, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönlendirilecek ve teşvik edileceklerdir. STEM eğitimi ile iş gücü niteliğinin artırılmasını sağlamak için gerekli stratejilerden olan deneme ve yanılma yaparak öğrenme, araştırma ve buluş yapma gibi becerilerin ortaya çıkarılmasını ve geliştirilmesini rahatlıkla sağlayacaktır. Bu da işgücü piyasasında, üretim, AR-GE, inovasyon, teknik altyapı, süreç geliştirme ve nitelikli iş gücü açığının kapatılmasına hizmet edecektir” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) eğitimi çalıştayında, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Scientix Proje Koordinatörü Dr. Erdal Tunç Akdur önderliğinde, STEM eğitimi projelerinin prototipleri hazırlanacak. Atölye çalışmaları ve STEM projelerinin sunumlarıyla öğretmenlere pratik bilgiler aktarılacak.

İHA

Kastamonu Haberleri