Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada adeta infial yaratan Karabük Üniversitesi'nde HIV ve HPV virüslerinin patlak verdiği haberleri yetkililer tarafından yalanlansa da herkesin kafasına şu soru takıldı: HIV ve HPV virüsü nedir, nasıl korunmalıyız? İşte detaylar...

HIV ve HPV, insan vücuduna farklı yollarla bulaşabilen virüslerdir ve her ikisi de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte HIV ve HPV virüsü hakkında bilmeniz gereken şeyler...

HIV Virüsü Nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadro açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadro açıklaması!

HIV, cinsel temas, kan teması veya anneden kalıtsal olarak bulaşabilen bir hastalıktır. Cinsel temas yoluyla bulaşma, en yaygın olanıdır ve korunmasız cinsel ilişki sırasında vücut sıvılarının geçişiyle gerçekleşir. Bunun dışında, enfekte bir kişinin kanıyla temas etmek veya enfekte iğnelerin başka kişilerde kullanımı gibi durumlar da bulaşma riskini artırır.

HIV bulaşması riskini azaltmak için şu önlemleri almak önemlidir:

·         Korunmalı cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında korunmak, HIV bulaşma riskini azaltır.

·         Temiz enjektörlerin kullanımı: Enjektör kullanılması gereken bir işlem yapılacaksa, steril iğnelerin ve yeni enjektörlerin kullanılması gerekir.

·         Kan temasından kaçınma: Kan temasını minimuma indirmek bulaşma riskini azaltmak için çok önemlidir ve bunun için enfekte kan veya vücut sıvılarıyla temas etmekten kaçınılmalıdır.

·         Hamilelik ve emzirme: Hamilelik öncesi HIV testi yaptırmak ve gerekli tedbirleri almak, yukarıda bahsedilen nedenlerden biri olan anneden bebeğe geçiş riskini azaltır.

HPV Virüsü Nedir?

HPV, tıpkı HIV cinsel temas yoluyla bulaşan bir virüstür ve cinsel temasın yanı sıra doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir. HPV'nin yüzlerce türü vardır, ancak bazıları genital siğillerin yanı sıra rahim ağzı, anüs, penis, vulva ve bazı ağız ve boğaz kanserlerine neden olabilir.

HPV bulaşması riskini azaltmak için şu önlemleri almak önemlidir:

·         Aşı: HPV aşısı, virüsün belirli türlerine karşı koruma sağlar. Bu aşı genellikle ergenlik çağındaki gençlere ve genç yetişkinlere uygulanır.

·         Korunmalı cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında korunmak, HPV bulaşma riskini azaltır, ancak yine de tam koruma sağlamaz.

·         Düzenli tarama testleri: Kadınlar için düzenli rahim ağzı smear testleri, HPV enfeksiyonunun erken teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir.